Köpa bil av en privatperson

Om du avser att köpa en begagnad bil från en annan privatperson, vilket är vanligt om man köper via sajter som Blocket eller liknande så finns det ett antal punkter som man bör tänka på innan man genomför ett köp. Det viktigaste som man bör understryka är att det kan vara relativt komplicerat att köpa en bil av en annan privatperson om man är helt ovan med bilar i största allmänhet. Har man tidigare ingen erfarenhet av vad man skall titta på eller söka för information kan det vara värt att gå till en bilhandlare.

Vill man dock komma ner i pris och köpa sin bil till en billigare peng, så är det självklart värt att köpa en begagnad bil av en annan privatperson. Nedan följer ett antal punkter du bör kolla upp innan du ger dig ut för att köpa din bil privat.

Kolla upp ägaren

Det första du bör göra är att kontrollera vem som äger bilen du vill köpa. Kontrollera mot vägtrafikregistret att den som utger sig för att äga bilen faktiskt gör det. Du kan enkelt göra detta genom att ringa till Transportstyrelsen eller besöka deras hemsida och begära ut uppgifterna via e-post.

Se över skulder

Kontrollera därefter om bilen innehar fordonsrelaterade skulder eller skulder hos Kronofogden. I dagens läge följer skulder med bilen och därmed kan Kronofogden ta bilen i beslag. Köp inte en bil som har fordonsrelaterade skulder. Även här är det Transportstyrelsen du skall vända dig till för att få information.

Kontrollera bilens mätarställning

När du skall besikta bilen fysiskt innan ett köp, samt provköra den är det första du bör göra att se över bilens mätarställning och läsa av den, samt jämföra med mätarställningens historik i serviceboken. När man besiktar en bil skrivits mätarställningen in. Märker du att mätarställningen plötsligt har sjunkit när du skall köpa bilen kan du räkna med att den är manipulerad. Mätarställningens historik finner du enkelt på sajter som biluppgifter.se

Bilens ekonomi

Innan du skall ut för att köpa bilen du är intresserad av bör du även se över den ekonomiska situationen för hur mycket din bil kommer kosta dig att äga. Den första kostnad är självfallet själva inköpet. Innan du ger dig ut för att köpa den bilen du har tittat på bör du ha fixat med finansieringen av bilen i fråga. Köper du bil privat kommer du bli hänvisad till att ta ett privatlån. Privatlån är ett lån utan säkerhet där du kan låna på hela beloppet till bilen.

Det andra som är en stor kostnad för att äga en bil är självfallet drivmedelskostnaden som kan skilja extremt kraftigt. Vissa bilar drar mycket drivmedel och andra mycket lite.

Försäkringar kan även skilja sig mycket mellan olika modeller och märken, vilket du bör räkna på innan.

Ett bra sätt för att räkna ut kostnaderna för att äga en bil är att göra en kalkyl för hur mycket allt kommer att kosta dig årligen. Räkna på drivmedelspriser och antal mil du bruka köra årligen, räkna på försäkringspremie, skatter samt eventuell service för att få fram ett ungefärligt pris för ägande av din bil.

Innan du köper en begagnad bil av en privatperson kan det vara värt att läsa en guide för begagnade bilar och få mer information om hur bilköpet går till.

 

FordonFinans skriver artiklar och guider om allt som handlar om ägande och köp av begagnade bilar. Vi delar artiklar och guider som hjälper privatpersoner till ett bättre och smartare bilägande.