Den nya vågen av pyramidspel – Sanningen bakom bluffen!

Pyramidspel – Network marketing

Pyramidspel är olagliga och baseras på att utnyttja människor. För att en person ska kunna tjäna pengar i ett pyramidspel så måste någon annan i pyramiden förlora pengar. Network marketing är nästa generations pyramid. Med små modifikationer har Network marketing hitta kryphålen för att bedriva en ”pyramidverksamhet” som är laglig.
Under de senaste månaderna har ett flertal ”Network marketing företag” tagit sig till den svenska marknaden. Den som kan se genom fingrarna inser snabbt att det handlar om en form av pyramidspel, ett pyramidspel där du går in med pengar för att få sälja en mirakelprodukt och utnyttja dina vänners förtroende i from av rekrytering in i pyramiden.

Går det att tjäna pengar?

Självklart går det att tjäna pengar om du arbetar ”hårt”. Ett exempel på ett Network marketing företag som granskats mycket är: Herbalife , läs mer om sanningen bakom herbalife via länken. Ett annat exempel är Zija där inträdesavgiften är 11000kr och produktkostnaden per månad är 1500kr. Totalkostnaden för första året blir 29 000kr. Du behöver rekrytera ca 39 personer för att få tillbaka din insats. En total inkomst i pyramiden för 39 rekryteringar blir 1131000kr (enmiljonetthundratrettioentusen) där din vinst blir ca 29000kr = 2.55% provision för ditt arbete. Du kan ju tänka dig själv hur lång tid det kommer tar innan du ens börjar tjäna pengar. Själv driver jag flera företag och har aldrig sett en så låg provision på någon produkt eller tjänst från ett seriöst företag. Det betyder helt enkelt att du har större chans att tjäna pengar på att sälja snöskotrar, skruvdragare, bilar, heminredning eller vad som helst.

De få som tjänar pengar
De flesta lever i illusionen om att det går att tjäna pengar via sitt egna hårda arbete i ett Network marketing företag. Det är inte hela sanningen, du är beroende av de personer du rekryterat. Hoppar en person av i din rekryteringspyramid så förlorar du pengar varje månad. Generellt så tjänar endast toppen av pyramiden de stora pengarna vilket består av ca 0,12% av alla medlemmar i pyramiden (se herbalife som exempel). Din största nackdel som del i företaget är att när pyramiden väl når till ditt land och fram till dig så är du för långt ner i pyramiden för att ta del av pengarna. Det hela gör det inte bättre att du tjänar mindre för varje rekrytering du gör. De hamnar längre ner i pyramiden och längre ifrån dig.

 

vinst

 

 

 

 

 

Pyramidens produkt

Network marketing företag har ofta en mirakelprodukt som säger sig bota allt möjligt eller vara övermänskligt bra på något. Ofta finns väldigt få eller inga studier gjorda på produkten vilket innebär att den ej bör förtäras. En blandning av olika lagliga kemikalier och vitaminer kan även det vara farligt att få i sig. För höga doser av exempelvis A-vitamin kan ge benskörhet. Zija har sin Moringa (en mirakelblomma som är bra för allt) som i för höga doser kan ge missfall, samt permanenta njur och leverskador. Det mest orimliga är att största delen av alla som går med i network marketing företag aldrig ifrågasätter produkten eller hur den ska säljas. Produkten är ofta väldigt dyr i förhållande till liknande produkter.

Ofta för man höra på ett möte med en försäljare i ett network marketing företag: ”Tanken är ju att du ska tjäna pengar på rekrytering istället, så produkten spelar ingen roll”. Ovan exempel visar att det är i princip omöjligt att tjäna pengar om man inte säljer produkten.

Alla du rekryterar blir dina konkurrenter
För att ha någon som helst chans att tjäna pengar så måste du sälja produkterna vilket innebär stora problem. Alla du rekryterar behöver göra exakt samma sak och även de som rekryterats innan dig. Tänk dig att du har 200 000 konkurrenter som försöker sälja exakt samma sak till exakt samma pris. Det är helt orimligt att någon ens hittar till dig för att köpa produkterna och det finns ingen anledning att välja dig. Du erbjuder ju inget annat än vad de 200 000 övriga säljarna gör!

Marknadsföring av produkten
Nu kommer vi till det riktigt sjuka delen av produktförsäljningen. Du får inte marknadsföra produkten! Har man någon chans som helst att kunna tjäna pengar på en produkt som man inte får marknadsföra? Det enkla svaret är, NEJ DET GÅR INTE.

 

Rekryteringsfenomenet

När någon blir förfrågad eller rekryterad är det oftast någon man själv litar på. Ordet sprider sig från mun till mun och chansen är stor att en nära vän, familj eller kollega presenterar affärsförslaget för dig. Därav så har personen redan ditt förtroende och  införsäljningsprocessen blir därför mycket enklare. Förmodligen är personen inte ute efter att lura dig, personen är grundlurad från början och tror stenhårt på konceptet.

Jag deltog i ett försäljningsmöte där en grupp intresserade personer träffade en säljare. Mötet startade med en videointroduktion som tog upp siffror på omsättning, antalet personer som finns i pyramiden, vilka länder företaget är etablerat i o.s.v. Jag antecknade och räknade på omsättning, kostnader, antalet personer i pyramiden dividerat med omsättning, hur mycket produkter som behövde säljas för att gå plus minus noll med mera. Ingen annan deltagare såg ut att ha det minsta intresse av att kalkylera siffrorna. Efter videointroduktionen så pratade säljaren om varför han valt att arbeta för just det här företaget och svarade på frågor från deltagare. Min chans att ifrågasätta allt!

Jag började med att visa några av de siffror jag kommit fram till under videointroduktionen. Säljaren avböjde att svara på frågor om omsättning, kostnader och utdelning, han visste nog inte själv. Nästa fråga var angående produkten och vilka studier som gjorts på den (jag hade själv undersökt det innan, studier saknades.). Han sa att det fanns studier som företaget hade gjort själva som påvisade de goda effekterna och han skulle försöka få tag på studierna och maila mig efter mötet (mailet uteblev). Jag frågade hur länge han hade arbetat med företaget och hur mycket han hade tjänat. Svaret var att han hade tjänat  12 000kr på 6 veckors intensivt arbete ”Man måste arbeta för att få sina pengar och det går alltid lite segt i början”. Snabbt räknat så tjänade han 50kr i timmen när han jobbade, men vi får inte glömma att han lagt ut 13200kr för produktavgifter och inträdesavgiften. Han hade alltså förlorat 1200kr på 6 veckors arbete.

Efter en lång diskussion och påvisning att det är ruskigt svårt att tjäna pengar i ett sånt här företag, att produkterna inte är säkra, att konkurrensen är för stor, att provisionen är på tok för liten så var jag övertygad om att jag  hade räddat ett par själar på mötet från att falla in i helvetets-gapet. Alla deltagare utom jag tackade JA och skrev på papperet, trots att försäljaren tabbat sig så fruktansvärt och att alla korten i princip låg på bordet.

Den enda förklaringen jag kan hitta på detta fenomen är att deltagarna på mötet redan var övertygad innan de kom dit. En familjemedlem, en kollega eller en nära vän hade redan sålt in hela konceptet innan de kom till mötet. Ingenting försäljaren sa eller vad någon annan sa skulle ändra på deras illusion om att det är lätt att tjäna pengar på ett pyramidspel.

Photo by Michael Dziedzic on Unsplash

3 Kommentarer
 1. Anna
  Anna says:

  Oj, vilken artikel full av okunnighet!! Jag känner personligen flera som lever gott på nwm, allt går om man vill!!

  • Jens
   Jens says:

   Jag känner säkert 20 personer som blivit lurade på ”nvm” / Pyramidspel. Det är till för att de få i toppen ska tjäna pengar och resten ska bli lidande. Det ligger inte långt bort till att även nvm blir olagligt.

 2. Stefan
  Stefan says:

  En del fakta fel vad gäller hur många procent det är i förtjänst på såld vara.
  Research, eller hur d stavas, vore nog inte helt fel omm man är en seriös journalist

Kommentering är stängd.