Bra att veta om bildäck

 

En av de viktigaste aspekterna för en säker körning är däcken på bilen. Det finns dock en hel del att ha koll på när det gäller dessa.

Olika typer av bildäck

Eftersom vi har ett väldigt varierande klimat i Sverige så finns behov av olika typer av däck för att kunna hantera de olika väglagen såsom varma, torra, isiga och blöta vägar. De olika däcktyper som finns går att delas in i sommardäck och vinterdäck. Sommardäcken har särskild teknologi avseende mönster och gummiblandning för att kunna hantera torrt och blött underlag i plusgrader. Vinterdäcken å andra sidan är anpassade för att hantera halt, snöigt och isigt väglag runt nollgrader eller vid minusgrader. Vidare finns det två typer av vinterdäck, friktionsdäck (dubbfria däck) och dubbdäck. Friktionsdäck fungerar bättre på blött väglag medan dubbdäck har bäst effekt på isiga och snöiga väglag. Samtidigt låter ofta dubbdäck mer än friktionsdäck och de sliter även mer på vägarna och utvecklingen av friktionsdäck ha gått starkt framåt viket gjort att denna typ ökat i popularitet. Kör man dock ofta i sträng vinter så brukar dubbdäcken vara det givna alternativet.

Däckregler

Det finns en del regler när det gäller bildäck. Till exempel så är det lagstadgat att man måste ha vinterdäck under perioden 1/12 – 31/3 följande år, om vinterväglag råder. Har man inte skiftat sommardäcken till vinterdäck under denna tidsram så kan man få böter med 1 200 kr vid en kontroll och förutom böter så riskerar man ju även trafiksäkerheten för både sig själv och medtrafikanter. Värt att nämna i detta sammanhang är även att dubbdäck endast är tillåtet mellan 1/10 – 15/4 följande år om inte vinterväglag råder.

En annan viktig regel är minsta tillåtna mönsterdjup som på sommardäck är 1,6 mm och på vinterdäck 3 mm. Kör man medför slitna däck så minskar däckens förmåga till väggrepp och även detta kan föranleda böter på 1 200 kr.

Däckekonomi

Däck kostar pengar. Både själva däcket i sig men även skifte hos däckverkstad och eventuell däckförvaring hos däckverkstaden. Därför bjuder vi här på några tips som gör däckekonomin lite bättre.

När det kommer till däckköp så är det billigast att göra detta på internet. Däckbutikerna online ligger lägre i pris jämfört med ”vanliga” däckbutiker. Vidare kan man spara ännu mer om man även jämför däckpriser på nätet.

När det kommer till vilka däck man skall välja (det finns många att välja på) så brukar man i längden tjäna på att välja testvinnande däck. Det håller längre i jämförelse med de billigaste budgetdäcken vlket innebär att man inte behöver köpa nya lika ofta.

Vidare så är det både ekonomiskt och viktigt för säkerheten att hålla koll på lufttrycket i bildäcken. Har man för mycket eller för lite lufttryck så sliter det mer än nödvändigt på däcken och försämrar däckens egenskaper. Rekommenderat lufttryck brukar stå i bilens instruktionsbok.

Tips för mer däckkunskap: Nethjul.se

Lär dig mer om däck och jämför både pris och egenskaper hos däck på Nethjul.se. Det är onödigt att betala onödigt mycket för kvalitetsdäck.