Hitta rätt tvättmaskin och torktumlare

När man ska köpa en ny tvättmaskin så finns det ett par nyckelfunktioner och egenskaper man bör hålla ett öga på. Här kommer vi att guida dig till att hitta den bästa tvättmaskinen för dig, genom att förklara alla krångliga begrepp och vad som är viktigt att titta på.

Energiklass, förbrukning och miljövänlighet

En av de viktigaste aspekterna av att välja tvättmaskin är dess energiklass. Ju bättre energiklass, desto mindre el och vatten förbrukar tvättmaskinen. Det innebär även att du sparar pengar i längden! Välj en tvättmaskin som har minst klass A, men helst med några plustecken efteråt. Kolla på kilowattimmarna hellre än bara energiklassen.

Ljudnivå och borstlös motor

Om tvättmaskinen står där den kan höras så är det skönt att ha en tystgående modell. Under 50 dB är väldigt tyst. En borstlös motor är tystare än en traditionell och dessutom håller de längre. För centrifugering anses cirka 70 dB vara tyst.

Centrifugeringseffekt och restfuktighet

Centrifugeringseffekten mäter hur bra tvättmaskinen är på att centrifugera kläderna och få bort vattnet. Restfuktigheten i kläderna är det mått som mäts och 44% eller lägre är riktigt bra. Se även till att välja en tvättmaskin med en centrifugering på minst 1300 varv per minut.

Tvätteffekt

Tvätteffekten anger hur bra tvättmaskinen är på att tvätta rent och anges från G-A. Du bör välja en tvättmaskin med minst A som betyg. Vissa tillverkare använder även A+ eller t.ex. A -20%, vilket innebär att den förbrukar 20% mindre energi

AquaStop

AquaStop är en säkerhetsfunktion som automatiskt känner av vattennivån i tvättmaskinen. Den stoppar automatiskt flödet om maskinen läcker eller svämmar över och är standard i de flesta moderna tvättmaskiner.

Ångtvätt

Ångtvätt är värt att överväga som alternativ till traditionell tvätt. I regel är det inte bara mer miljövänligt, utan dessutom effektivare, tystare och snabbare. Håll utkik efter tvättmaskiner med ångtvätt.

Torktumlare

Istället för att ha en separat torktumlare kan man idag köpa en kombinerad tvättmaskin med torktumlare inbyggd. Fördelarna är uppenbara, men nackdelarna är bland annat att de ofta har en lägre torkkapacitet än tvättkapacitet, så att man exempelvis endast kan torka 75% av kläderna som tvättats, samt att det tar lång tid innan du kan köra en till tvätt.

Tvättprogram

De flesta tvättmaskinerna har alla de vanligaste tvättprogrammen, men om du har särskilda behov kan det vara en god idé att välja en lämplig tvättmaskin som har de program du behöver. Det kan finnas snabbprogram, barn- och allergivänliga program med varmare vatten och extra sköljning, program för delikat tvätt, etcetera.

Tvättkapacitet

Tvättkapaciteten anger helt enkelt hur stor mängd kläder som kan tvättas åt gången. Räkna med minst 2-3 kg per person och tvätt-tillfälle. En familj på fyra personer behöver cirka 8-12 kilo i tvättkapacitet för att fylla sina behov.

Frontmatad vs. Toppmatad

Det här är främst en smaksak eller utrymmesfråga. Toppmatade tvättmaskiner tar ofta upp mindre plats, men har även mindre tvättkapacitet och kan inte vara del av en tvättpelare. Frontmatade tvättmaskiner är vanligare och rymmer oftast mer tvätt.

Slutsats

De viktigaste aspekterna att hålla koll på är energiklassen, tvättkapaciteten (se till att den passar dig) och storleken. Fundera över om du vill ha frontmatad eller toppmatad, om den ska ha inbyggd torktumlare eller ej, samt vilka tvättprogram du önskar. Lycka till!

Tvattmaskin-test.se utvärderar, jämför och rankar tvättmaskiner på den svenska marknaden för att hjälpa konsumenter köpa rätt tvättmaskin. Våra betyg är baserade på användarrecensioner och tester, så att du kan få den tvättmaskin som är bäst i test.