Är det dags att lägga om taket?

Ska du lägga om taket på ditt hus är du säkert redan medveten om att en takomläggning kostar en hel del pengar. Eftersom taket är en av husets viktigaste byggnadsdelar är det också viktigt att arbetet utförs korrekt så taket får maximal livslängd.

Det finns dock några saker du kan tänka på när du ska lägga om taket så att du får ned kostnaderna för din takomläggning. Här ger vi dig några råd som gör att du kan spara in en del pengar i samband med att du ska anlita ett takföretag för att lägga om ditt tak.

När du ska anlita takfirma för din takomläggning

En takomläggning för en normalstor villa hamnar normalt på mellan 100 000 upp till 300 000 kronor, eller mer, beroende på vilken takbeklädnad som ska läggas. De billigaste takbeklädnaderna är ytpapp och plåt medan betongpannor hamnar i mellanskiktet och lertegelpannor i den dyrare kategorin. Dock finns det några saker man kan tänka på för att få ned kostnaden för sin takomläggning.

1. Planera och lägg upp en budget

Inför att du ska genomföra ett takbyte bör du lägga upp en budget så att du får full kontroll över kostnaderna. Kostnader för material och takbeklädnad är ofta fasta och svåra att påverka. Dock kan du överlåta inköpen till den takfirma som du anlitar och förhandla om att få ta del av företagets rabatter.

2. Återanvänd gamla tegelpannor

Har du lertegelpannor på ditt tak så har dessa normalt en livslängd på mellan 50 – 100 år, om de är tillverkade med bra kvalitet. Det innebär att om takpannorna är i bra skick så går det att återanvända dessa vid en takomläggning, då inköp av tegelpannor annars står för en stor del av budgeten. Dessutom blir tegelpannor bara vackrare med åren vilket bidrar till att ge ditt hus en egen karaktär.

Dock är det en del takfirmor som inte är speciellt förtjusta i idén att lägga om taket med samma tegelpannor då det innebär mer arbete i samband med att taket ska rivas. Detta då takpannorna behöver hanteras varsamt och därmed inte kan slängas ned direkt i en container.

Men det hindrar inte dig att välja en annan takfirma som accepterar detta extraarbete då du kan spara in en hel del pengar på att slippa köpa nya tegelpannor.

3. Skjut på takomläggningen till vintern

Har du möjlighet så kan du välja att skjuta på din takomläggning till vintern vilket är en årstid då hantverkare generellt har mindre att göra. Detta då det kan bidra till högre konkurrens mellan takfirmorna och därmed lättare för dig att förhandla om ett bättre pris.

Det går alldeles utmärkt att lägga om taket även på vintern och ibland kan det till och med vara att föredra än att utföra arbetet under heta sommardagar eller regniga höstdagar.

4. Använd ROT-avdrag för ditt takbyte

För att få ned kostnaderna ytterligare för din takomläggning bör du självklart använda dig av ROT-avdraget. Det innebär att du kan göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av arbetskostnaderna upp till maximalt 50 000 kronor. Är ni två som står som ägare till fastigheten har ni båda möjlighet att använda ROT-avdrag, vilket innebär att ni tillsammans kan göra ett skatteavdrag på upp till 100 000 kronor.

Avdraget får du direkt på fakturan från den takfirma som du anlitar för arbetet vilket innebär att du slipper ligga ute med pengarna.

Det är viktigt att du kontrollerar att det företag som du anlitar har F-skattesedel och att betalningen sker elektroniskt för annars får du inte använda ROT-avdrag.

5. Ta in offerter från flera takföretag

När du ska anlita en takfirma för din takomläggning är det viktigt att du tar in offerter från flera takföretag. Detta så att du kan jämföra villkor och priser så att du kan välja det företag som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen för ditt takbyte.

Hos Takexperter kan du kostnadsfritt beställa och få offerter från upp till fem stycken kontrollerade takföretag i ditt närområde. Samtliga företag är granskade så de uppfyller alla krav som ska ställas på ett seriöst och kompetent takföretag. Det innebär att du själv slipper genomföra tidskrävande kontroller utan istället kan fokusera på att jämföra offerter.

Att använda Takexperters offerttjänst är helt okomplicerat och tar bara några minuter. Med en enda offertförfrågan får du upp till fem offerter gratis och utan några förpliktelser från lokala takföretag på din ort. Samtliga företag som lämnar offerter innehar F-skattesedel, försäkringar, utbildad personal och har fått goda recensioner från tidigare kunder.

Det innebär att då du anlitar ett takföretag som lämnat offert genom Takexperter så kan du vara trygg med att du får arbetet utfört korrekt, säkert och med högsta kvalitet.

Takexperter är en rikstäckande offerttjänst som drivs av Smartproduktion Webbyrå AB. Takexperter.se vänder sig till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som vill få professionell och kvalificerad hjälp med sin takomläggning. Samtliga takföretag som finns representerade hos Takexperter är kvalitetsgranskade vilket innebär att de uppfyller alla krav som ska ställas på ett seriöst takföretag. Att beställa offerter är kostnadsfritt samtidigt som du inte förbinder sig för något.