Vattensäkert kök

Fukt- och vattenskador är väldigt obehagliga, eftersom de är svåra att upptäcka i tid, men har en otrolig förmåga att orsaka förödelse i byggmaterial och möbler. När läckan blir uppenbar så är det oftast redan försent och skadan är redan gjord. Det kan vara ett rör som droppar, en hushållsapparat som läcker lite, eller ett tak som är otätt.

Inte nog med att det kan vara förödande för väggar, golv och tak, dessutom kan långvariga vattenskador vara farliga för hälsan. Svartmögel, svamp och annat obehagligt tycker om att etablera sig i fuktiga väggar, där de sedan skadar såväl din hälsa som din bostad. Det är därför som vattenskador måste förebyggas, så att risken är så lite som möjligt.

Det gör du enklast genom att vattensäkra hemmet. I vissa fall kan du dessutom använda ditt vattensäkrade hem som förhandlingspunkt med försäkringsbolagen. Att vattensäkra hemmet går ut på att minimera risken för läckage, samt maximera möjligheten att upptäcka läckor så snabbt som möjligt.

AquaStop

AquaStop är en funktion som finns i många nyare diskmaskiner, oavsett vilket märke det är. De kan fungera på lite olika vis och ha olika namn beroende på tillverkaren, men i regel brukar systemet bestå av en vattentät botten i diskmaskinen, ett översvämningsskydd som aktiveras automatiskt om vattennivån stiger för mycket, en maximal påfyllningstid, så att den inte fyller för mycket, extra starka slangar som tål väldigt höga temperaturer och tryck, samt en avloppspump med anti-blockeringsfunktion.

AquaStop för diskmaskin

AquaStop för diskmaskin

I äldre modeller finns det ofta en gummiförsegling kring luckan, vilket är den del som går sönder först och oftast. Det gör naturligtvis så att luckan läcker, men nyare diskmaskiner brukar ha bättre försegling än så. Om du vill köpa en ny modell så välj en bra diskmaskin med AquaStop, vilket anges i produktbeskrivningen. Ett kvalitetsmärke är mer pålitligt, men olyckor kan alltid ske. Det finns lyckligtvis ytterligare åtgärder du kan ta för att vattensäkra köket.

Diskmaskinsunderlägg

Det finns smarta underlägg till din diskmaskin, som stoppar vatten från att nå golvet, väggar och andra apparater eller skåp. Om det är bara är en liten läcka så stannar vattnet kvar på underlägget och avdunstar snabbt, innan det kan göra någon skada. Är det en större läcka så leds vattnet fram till framsidan, där du kan se att det samlas vatten och reparera/korrigera felet innan det blir värre.

Det finns likadana underlägg till din kyl- och frys, samt liknande underlägg för diskbänken. Underläggen kan naturligtvis inte stoppa riktigt stora läckor från att nå golvet, men de fungerar väldigt bra mot små läckor och som varningssignal. Det är ett extra lager av skydd, helt enkelt.

Tätningsband och/eller tätningsmassa

Dessa används för att stoppa och förebygga läckor i små springor, runt rör och vid avlopp. Somliga väljer att bara vira några varv silvertejp kring eventuella problempunkter, men det duger inte, eftersom tejpen i sig kan hålla en del vatten. Fördelen med att använda speciella tätningsband eller tätningsmassa är att de är speciellt utvecklade för att inte ta upp någon fukt, samt vara 100% vattentäta. Dessutom fäster de på alla typer av underlag och gör det helt tätt. Tätningsbanden kan enkelt tas av igen om t.ex. en packning måste bytas eller dylikt.

Vardagsåtgärder

Låt proffsen installera vitvarorna, så minimeras risken att något görs på fel vis. Dessutom kan försäkringsbolagen ge avslag om installationen inte följer branschreglerna. Kontrollera rören, golvbrunnen och ledningar/slangar. De ska fästas ordentligt, så de inte rör sig varje gång vattnet slås av eller på, och golvbrunnen ska rensas ett par gånger om året. Vädra ofta, eftersom det hjälper ytor att torka snabbt. Installera ventiler om det går. Håll hemmet torrt!

Vattensäkra ditt hem, eftersom ett tryggt hem är ett lyckligt hem. Vill du ha fler tips om vattensäkring? Hör av dig i kommentarerna!