Lär dig om den nya ersättningen från a-kassan

A-kassan är en del av den svenska välfärdsmodellen. Att kunna vara trygg när det blåser snålt på arbetsmarknaden är viktigt för de flesta av oss på arbetsmarknaden. Att kunna få en ekonomisk ersättning även när man står utan jobb bidrar även till att hålla uppe köpkraften i samhället i tider med lågkonjunktur. Men hur mycket kan man egentligen få i ersättning från a-kassan? Många arbetstagare tror att man får full ersättning, dvs samma ersättning som man haft i lön innan arbetslösheten. Detta är dock inte fallet, läs vidare så skall vi reda ut begreppen kring a-kassans ersättning.

ersättning från a-kassa

Om man blir uppsagd ifrån sitt jobb så är det bra med a-kassa.

Ny ersättningsnivå från 7 september

Från 7 september så kan man få högst 80 % av 25 025 kr/mån i ersättning från akassan. Innan detta datum var ersättningen högst 80 % av 18 700 kr/mån. Man ka alltså inte få 100 % av sin tidigare lön i ersättning. 80 % av 25 025 kr blir 20 020 kr i ersättning. På detta belopp dras även skatt vilket innebär att nettoutbetalningen landar på drygt 14 000 kr beroende på vilken skattetabell man har. Tjänar man mindre än 25 025 kr per månad så blir naturligtvis ersättningen lägre eftersom man enligt Lagen om arbetslöshetsförsäkring inte är berättigad till en ersättning som överstiger 80 % av nettolönen. Har man en lön som överstiger 25 025 kr så får man ändå inte mer i ersättning än dessa dryga 14 000 kr enligt beräkningen ovan. För att kunna få ut full ersättning (80 % av nettolön) om man har en månadslön som överstiger 25 025 kr så krävs att man även tecknat en inkomstförsäkring som ger en kompletterande ersättning upp till 80 % av nettolön.

Det är långt ifrån alla som har koll på hur ersättningen från a-kassan fungerar, men vi hoppas du har lite bättre koll nu i alla fall. Vill du lära dig mer om a-kassan ersättningsnivåer och se lite fler exempel så kan vi rekommendera dig att läsa denna artikel.

Skriver om allt möjligt som har relevans. Hoppas ni finner mina artiklar intressanta och att jag kan bidra med något nytt.