3d skrivare, hur ser framtiden ut?

Replicator 2 är den fjärde generationen av personliga 3D – skrivare från MakerBot i Brooklyn USA som är inriktade på att göra 3D-utskrifter till skrivbordsmiljö ännu enklare, med tunnare skikt och bättre precision.

Den är anpassad för att ta fram prototyper med den beprövade FFF-teknik och med hjälp av PLA-plast som tillverkas av förnybara och miljövänliga produkter såsom majs eller ris. PLA-plast har fördelen att ge mycket exakta modeller med en riktig översättning från CAD-mätningar för att verkliga objektet storlek. När modellerna är komplett, kan användaren välja ut dem från printbed och använda dem direkt, utan behov av någon kemisk efterbehandling. Tjocklek är så tunn som en vanlig 80g A4-papper !

Du kan skriva ut filer från de flesta CAD-program och andra 3D-modelleringssystem.
Det enda du behöver göra är att spara filen som STL eller OBJ format och öppna den i MakerWare programvara (gratis för alla) för att börja skriva ut prototyper. Din 3D-skrivare ansluts till datorn via en vanlig USB-kabel, men du kan också skriva ut genom att överföra filen till en standard SD-kort som du kan navigera via 3D- skrivarens inbyggda LCD-skärm.

3D – skrivare från MakerBot har blivit lite av en social revolution när många användare dela sina 3D-filer på webbplatsen Thingiverse.com. Därifrån kan du ladda upp dina 3D-modeller och ladda ner mer än 100.000 modeller gratis! Vad som gör denna portal speciellt roligt är att många hjälper varandra för att förbättra och utveckla 3D-design och ladda upp härledningar.

3D-skrivare har nyligen släppts på marknaden till så låga priser att privatpersoner kan köpa hem en och ha på sitt skrivbord. Vad kommer det innebära i framtiden?
Tanken som går omkring är att i framtiden kommer vi kunna beställa exempelvis en ipad från apple på internet och ladda in i sin 3d skrivare. Skrivaren skriver ut de delar som behövs för att montera ihop sin ipad?