Köp din nya elcykel innan elfordonspremien tar slut

Sedan regeringen beslutade att införa elfordonspremien hösten 2017 har marknaden för elcyklar växt explosionsartat. Den avsatta budgeten på 386 miljoner kronor för 2018 håller redan på att ta slut. Om du går i tankarna på att köpa elcykel och är intresserad av att få 25 % rabatt på inköpskostnaden är det därmed hög tid att beställa din nya elcykel innan elfordonspremien tar slut.

Mindre än 20 % kvar av budgeten

Regeringen har avsatt totalt 386 miljoner kronor för 2018 till den så kallade elfordonspremien. Den 27 augusti rapporterade Naturvårdsverket som sköter administrationen av bidraget att endast 77 miljoner finns kvar. Med fyra månader kvar av året finns alltså mindre än 20 % kvar av budgeten.

Ansök hos Naturvårdsverket

Elfordonspremien kan ansökas av privatpersoner som köper en ny elcykel, elmoped, elmotorcykel eller vissa handikappfordon. Även elfordon som går på tre eller fyra hjul omfattas av bidraget, däremot inte segways, hoverboard eller eldriven sparkcykel. Bidraget innebär att du får tillbaka 25 % av inköpskostnaden upp till 10 000 kronor.

Du ansöker om bidraget på Naturvårdsverkets hemsida. Tack vare möjligheten att ansöka digitalt med E-legitimation får du svar redan inom två till tre arbetsdagar. Pengarna betalas sedan ut till ditt bankkonto inom 10 bankdagar.

Så fungerar en elcykel

En elcykel är i grunden utformad som en vanlig cykel med skillnaden att den har utrustats med elmotor, batteri och ett elsystem. De flesta av elcyklarna som säljs på den svenska marknaden är så kallade el-assisterade vilket innebär att du måste trampa för att elmotorn ska hjälpa till. Elmotorn ger el-assist upp till 25 km/h och du kan under färden ställa in hur mycket kraft du vill att elmotorn ska hjälpa till med.

Det finns även elcyklar som ger el-assist upp till 45 km/h, dock klassas dessa som moped klass 1 vilket innebär trafikförsäkring och lag på användning av hjälm.

Tack vare den effektiva elmotorn har elcyklar blivit ett populärt alternativ för att ta sig till jobbet. Att pendla med elcykel är generellt sätt billigare än både bil och kollektivtrafik på grund av den låga driftkostnaden.

Jämför elcykel tester innan ditt köp

Innan du köper din nya elcykel kan det vara en smart idé att jämföra olika elcykel tester för att hitta en prisvärd bäst i test elcykel av hög kvalité. Detta är extra viktigt med tanke på att det på kort tid har tillkommit ett flertal nya elcykelvarumärken på den svenska marknaden med varierande kvalité.