Att sälja i praktiken

En bra säljare utbildas i förhandlingsteknik och framställningsteknik men mer sällan i marknadsföring och säljteknik. Inte heller i grundläggande allmänt praktiskt marknadsarbete.

Jag tittade runt på bokmarknaden och hittade ingen samlad information om marknadsföring och beslöt mig för att skriva ”Att sälja i praktiken”.

Boken utgår ifrån all den erfarenhet jag samlat på mig, ge dig både en översikt och detaljerade råd på en och samma gång. Jag har försökt lämna en bok i din hand som på ett så komplett sätt som möjligt, ska ge dig en bra start i ditt arbete som marknadsförare eller säljare.

Målet med boken är att få såväl nybörjare som proffs att använda den som ett riktverktyg i sitt arbete inom B2B (Business to business) och till detta räknar jag även projektförsäljning, systemförsäljning, komponentförsäljning till projekt och andra komplexa säljprocesser.

Innehållet upptar Marknadsföring och ekonomi, Kundkontakt, Kundbesök, Säljprocesser, Offertarbete, Att vara marknads- och försäljningschef m.m.

Om du är ny i yrket vill jag hälsa dig välkommen till ditt nya jobb! Du har valt ett yrke som är både roligt och spännande. Marknadsföring och försäljning är ett område för kreativa och engagerade personer. Det ger, förutom lön, en tillvaro som innebär stort mått av frihet och utrymme för fantasi och självuppfyllelse. Du får möjlighet att utveckla dig själv och kanske rentav se dina drömmar gå i uppfyllelse.

På pluskontot får du också räkna in dina möjligheter till påverkan i en organisation, kontakt med andra människor och organisationer. För att lyckas måste du tycka om att vara i kontakt med andra människor, vara systematisk och målmedveten och se hela yrket som en utmaning.

Självklart kommer du få mycket feedback, positiv sådan, om du är duktig och framåt, men självklart ett och annat på minuskontot också. En feedback som du främst får från kunder och andra externa organisationer. Tänk på att det är de som betalar din lön! Försäljning är en komplex process, från den första kontakten till genomförd affär. Som säljare måste du ha goda kunskaper i säljprocessen.

Om du hunnit jobba några år, vill jag tacka för att du läser den här boken, kanske för att få en repetition av de kunskaper du redan har. Förhoppningsvis hittar du nya kunskaper, eller åtminstone en ”aha-upplevelse” som gör dig inspirerad till andra arbetssätt eller nya idéer och ger dig en utveckling i yrket.

Den här boken hoppas jag kommer att fungera som ett verktyg i det krävande arbete du har och jag hoppas på att du får stor nytta av den och att du utvecklas till en framgångsrik och uppskattad yrkesperson.

Självklart kan du läsa smakprov och innehållsförteckning samt få förslag på köpställen på:

http://wmc-wallgren.se/bokforsaljning.htm

 

Christer Wallgren/WMC arbetar som konsult inom B2B marknadsföring och försäljning men även som författare. Min bakgrund är att jag jobbat i olika företag som säljare och marknadsförare i olika nivåer. Under de senaste 15 åren har jag tänkt jag skulle skriva en bok som samlade mina erfarenheter som sen kunde hjälpa både proffs och nybörjare till bättre prestationer inom området.