Små saker som gör stor skillnad – smart arkivering, snygg inredning och frukt på jobbet

Ofta är det de stora förändringarna man tänker på när man pratar om hur man kan skapa en bättre och trivsammare arbetsplats. Det pratas om byte av lokaler, omorganiseringar och att hyra in coacher som ska hjälpa till att göra arbetet mer effektivt och personalen nöjdare. Ibland behövs det dock inte särskilt stora förändringar för att göra skillnad, utan det kan gott och väl räcka med att göra om lunchrummet eller att se till att det alltid finns färsk frukt på jobbet för att skapa den atmosfär du eftersträvar. Betydligt mindre kostsamt, men kan ha lika stor inverkan på atmosfären som de stora förändringarna! Fundera över vilket ditt problem är och få inspiration från nedanstående enkla lösningar.

Smart arkivering

Om du upplever kontoret som rörigt och oorganiserat och tänker att den enda lösningen måste vara att flytta till andra lokaler finns det andra alternativ. Anlita ett företag som kan hjälpa er med digital arkivering för att få ordning på alla de dokument och papper som tar plats i pärmar och mappar. Plötsligt kommer du märka hur mycket plats du får över i bokhyllor och byråer som du i stället kan använda till annat. Dessutom kommer arbetsplatsen kännas betydligt mer organiserad och det kommer bli lättare att hitta de dokument du letar efter när de finns lagrade digitalt.

Snygg inredning

Känns kontoret oinspirerande och färglöst kan en ommöblering eller investering av ny inredning göra susen. Precis som man blir glad av vackra möbler och snygga inredningsdetaljer hemma är detta viktigt för att skapa en inbjudande atmosfär på arbetsplatsen. Det behöver inte handla om stora förändringar, utan börja med att addera några snygga växter i köket eller att sätta upp fina tavlor på väggarna i lunchrummet för att se vilken skillnad de gör. Något annat som bidrar med både stilmässiga och ergonomiska fördelar är bra belysning, så se till att både allmänna ytor och kontorsrum är inredda med effektiva och snygga lampor.

Fruktkorg på jobbet

Är problemet i stället att du upplever din personal som trött och omotiverad kan det vara dags att fylla kontoret med ny energi. Detta behöver dock inte vara i form av en dyr personalcoach eller en lyxig företagsresa, börja i stället med att titta på vilken skillnad en fruktkorg på jobbet kan göra. Då handlar det inte om några äpplen och bananer, utan satsa på en välfylld korg som levereras till arbetsplatsen en eller flera gånger i veckan beroende på hur många ni är som jobbar. Frukter är proppfulla av nyttiga vitminer, antioxidanter och fibrer som är otroligt viktiga för både hälsa och för att hålla energin på topp hela dagen. Frukt på jobbet ger dessutom personalen ett bättre alternativ till chokladbiten eller bullen när magen kurrar och kan bidra till färre sjukskrivningar.