De 3 bästa SEO-verktygen för att göra en teknisk analys av din sajt

Att din sajt har de tekniska förutsättningarna för att på bästa sätt indexeras av sökmotorer är oerhört viktigt. Teknisk SEO är själva fundamentet inom sökmotoroptimering, och ligger till grund för att du ska lyckas med alla andra delar av din SEO-satsning.

Det är i det närmaste omöjligt att genomföra en teknisk analys av din sajt manuellt, åtminstone om du har en större sajt – med många undersidor. Därför är det oerhört viktigt att du har tillgång till kompetenta SEO-verktyg som kan crawla (även kallat ”spindla”) din sajt för att bedöma hur väl den presterar i förhållande till olika rankingfaktorer.

Dessa verktyg fungerar på liknande sätt som när Google hämtar in information om en sajt. En ”robot” samlar automatiskt in all offentlig data och navigerar på sajten via de länkar som binder ihop olika sidor med varandra (eller via sidans sitemap).

Nedan listar jag de, enligt mig, tre bästa SEO-spindlarna på marknaden.

1. Screaming Frog

Screaming Frog är förmodligen det populäraste crawling-verktyget på marknaden och har funnits i över 10 år.
Verktyget hjälper dig med allt från att analysera din sajts titlar, meta-data och rubriker till att hitta trasiga länkar, se vilka sidor är redirectade, identifiera duplicerat innehåll och få en mycket användbar visualisering av din sajts hierarki och struktur.

Screaming Frog har även stöd för integration av Google Analytics (för användar-data), Google Search Console (för sök-data) och PageSpeed Insight (för att mer data relaterad till sidors laddningshastighet).

En stor fördel med Screaming Frog är att företaget erbjuder en gratis-version av sitt verktyg. Den fria versionen innehåller alla funktioner som premium-varianten – den enda skillnaden är att det finns en limit över antal sidor som du kan crawla, närmare bestämt 500, vilket är mer än nog för många sajter!

2. Seomator

Det är inte jättemycket som skiljer Seomator från Screaming Frog – den största skillnaden är att själva användargränssnittet är uppbyggt som en webb-app medan Screaming Frog laddas ner som ett program på din dator. I övrigt erbjuder Seomator samma funktionalitet när det kommer till själva SEO-analysen av din sajt.

En fördel med det här verktyget är dock att istället för att enbart rada upp resultatet av spindlingen så ger Seomator dig praktiska tips för hur du kan förbättra din sajt – vilket är såklart är hjälpsamt för även den som inte är så insatt i sökmotoroptimering och behöver guidning.

Utöver själva analysen erbjuder verktyget även en funktion för att monitorera din sajt. Funktionen fungerar som så att du får en notifikation så fort något ändras på din sajt som påverkar din SEO.

3. SEMrush

SEMrush är ett lite annorlunda verktyg än de övriga två på listan. Det är inte primärt en webbsajt-crawler, utan ett så kallat ”all-in-one”-verktyg för SEO. SEMrush erbjuder funktioner för allt från sökordsresearch och konkurrensanalys till teknisk SEO. Du kan även följa sökordsrankingen för din sajt.

Hur som helst, även om SEMrush erbjuder en rad andra funktioner än ”bara” en SEO-analys av din sajt är deras sajt-crawler grym. Den går igenom i princip samma datapunkter som de övriga verktygen på listan och erbjuder precis som Seomator praktiska tips på förbättringar. Dessutom har SEMrush ett snyggt användargränssnitt där du enkelt får en överblick som visar de viktigaste mätpunkterna och en sammanvägd ”poäng” som visar hur väl din sajt är optimerad.

Sammanfattning

Teknisk SEO kan kännas skrämmande för den som inte är tekniskt bevandrad men behöver, tack vare SEO-verktygen ovan, inte vara det. Undvik onödigt manuellt arbete och överlåt analysen till datorn så att du kan lägga din tid på det som är viktigast – att optimera din sajt!