Truckbatterier för företag i Sverige – blysyrabatterier vs litiumjonbatterier

Länge regerade blysyrabatterierna som förstahandsval när det kom till eldrivna truckar, men i takt med att tekniken har gått framåt har fler lösningar blivit tillgängliga på marknaden. Litiumjonbatterier har kommit att bli ett populärt val av truckbatteri tack vare att det erbjuder en mängd förbättrade egenskaper. Läs vidare för att ta reda på mer!

Prisjämförelse

Vid en första anblick ligger ett blysyrabatteri som truckbatteri lägre i pris än ett litiumjonbatteri. Dock kommer användningen av ett truckbatteri av litiumjontyp bli betydligt billigare i slutändan då de i princip är helt underhållsfria och inte kräver något batteribytessystem, laddrum eller övervakning när de laddas. Återbetalningstiden är därför kort och gör det till en bra och långsiktig investering. Hitta ett truckbatteri till bra pris genom att kontakta en professionell återförsäljare och be dem hjälpa dig att ta fram en lönsam lösning för just din verksamhet. 

Jämförelse av vikt

Ett truckbatteri av litiumjonmodell har dubbelt så hög energitäthet i jämförelse med ett blysyrabatteri av samma storlek. Det gör att de kan behålla en mycket liten storlek och därmed erbjuda en smidig och enkel hantering. 

Jämförelse av energianvändning

Ett truckbatteri måste klara av att dagligen arbeta optimalt under långa skift då en gaffeltruck eller plocktruck kan fungera som motorn i många verksamheter. Då gäller det att välja ett batteri som är så kraftfullt som möjligt, men med så låg energiförbrukning som möjligt. Tittar man på blysyrabatterier och litiumjonbatterier erbjuder den senare sorten upp till 30 % lägre energianvändning än blysyrabatterier. Detta är inte bara bra för lönsamheten i företaget, utan också rent miljömässigt då det bidrar till mindre koldioxidutsläpp. 

Jämförelse av laddning

Ytterligare en viktig sak att ha i åtanke när det kommer till truckbatterier för företag i Sverige är att välja en sort som går snabbt och enkelt att ladda. Det som skiljer blysyrabatterier och litiumjonbatterier åt är att litiumjonbatterier inte behöver vara urladdade innan de sätts på laddning, utan kräver endast en timme för att fungera optimalt igen. Det klarar dessutom av fler laddningscykler jämfört med blysyrabatterier utan att tappa i kvalitet. 

Jämförelse av energitäthet

Tittar man på energitätheten i förhållande till storleken vinner litumjonbatteriet även här. Ett truckbatteri av litiumjontyp har en dubbelt så hög energitäthet som ett blysyrabatteri i samma storlek, vilket ger dig ett hållbart och kraftfull truckbatteri för sitt pris.

Jämförelse av livslängd 

Skillnaden i livslängd vid normal användning är stor då ett litumjonbatteri har en livslängd på mellan 10-15 år, medan ett truckbatteri av blysyramodell håller i cirka 4-5 år. För att uppnå sin optimala ålder behöver blysyrabatterier ständigt underhåll och övervakning, medan litumjonbatterier är helt underhållsfria och erbjuder säker laddning utan krav på övervakning.

Jämförelse av storlek 

Som tidigare nämnt klarar ett litumjonbatteri av att lagra mer energi trots en mindre storlek än ett blysyrabatteri. Är ditt företag ute efter kraftfulla och hållbara truckbatterier i Sverige är de av litiumtyp alltså att föredra.

Hitta företag med högkvalitativa truckbatterier i Sverige 

För att hitta kvalitativa truckbatterier i Sverige är det en god idé att direkt kontakta en professionell och marknadsledande återförsäljare. Behöver du mer information om hur litiumjonteknik fungerar och vad det kan göra för ditt företag? Återförsäljares webbplatser har ofta mer detaljerad information om hur de arbetar och hur litiumjonbatterier optimerar din verksamhets energilagring och energianvändning. Genom att implementera användningen av litiumjonbatterier i företaget kommer du snart kunna dra nytta av alla de fördelar som presenterats i den här jämförelsen. Mindre utgifter, underhåll och energianvändning samt högre effektivitet, säkerhet och energilagring kommer göra det väl värt sin investering och gör att återbetalningstiden hamnar på låga 1-3 år.