Låg testosteronnivå i kroppen?

Vad är testosteron?

Testosteron är ett hormon som produceras av människokroppen. Det produceras främst i testiklarna hos män. Det stimulerar spermieproduktionen och en mans sexlust och hjälper även till att bygga upp muskler och benmassa.

Testosteronproduktion minskar normalt med åldern. Män kan då uppleva en rad symptom, speciellt om produktionen minskar mer än den borde. Låg testosteronnivå diagnostiseras när nivåerna faller under ett normalt intervall (300- 1000 ng/dl, enligt den amerikanska Food and Drug Administration). Ett blodprov brukar användas för att bestämma din nivå av cirkulerande testosteron.

En rad symptom kan uppstå vid testosteronbrist hos män. Tecken på lågt testosteron är ofta subtila och kan misstas för att vara en naturlig del av åldrandet.

Här följer några symptom att vara uppmärksam på om du misstänker att du lider av testosteronbrist:

Låg libido

Testosteron spelar en nyckelroll i libido (sexlust) hos både män och kvinnor. Män kan normalt uppleva en viss nedgång i sexlusten när de blir äldre. Lider du av en större testosteronbrist (vilket kan inträffa i alla åldrar) kommer du sannolikt uppleva en mer drastisk nedgång vad det gäller sexuell lust. Lågt testosteron kan också minska sexlusten hos kvinnor, tillsammans med andra förändringar så som humörsvängningar.

Testosteron stimulerar en mans sexlust – och det hjälper också till att uppnå en erektion. Testosteron ensam bidrar inte till en erektion, men det stimulerar receptorer i hjärnan till att producera kväveoxid – en molekyl som bidrar till att utlösa en erektion. När testosteronnivåerna är för låga, kan män ha svårt att uppnå en erektion, även de spontana erektionerna kan påverkas (till exempel under sömnen). En annan orsak till detta kan vara erektil funktion, så det är viktigt att avgöra om det är detta eller lågt testosteron som är orsaken till symptomen.

Förlust av hår

Testosteron spelar en roll i flera av kroppens funktioner, inklusive produktionen av hår. Skallighet är en naturlig del av åldrandet för många män. Men de männen med en kraftig testosteronbrist kan uppleva en stor förlust av både kropp och ansiktshår.

Trötthet och brist på energi

Män med lågt testosteron har rapporterat extrem trötthet och en märkbar minskning av energinivåer. Du kan ha drabbats av testosteronbrist om du är trött hela tiden trots att få massor av sömn, eller om du plötsligt känner att det är svårare att hitta motivationen till att gå till gymmet och motionera.

Förlust av muskelmassa

Eftersom testosteron spelar en stor roll i byggnaden och stärkandet av muskler kan män med testosteronbrist märka av en minskning av både muskelmassa och styrka. De som försöker att bota muskelförlusten genom styrketräning kan uppleva att det är svårt att bygga muskler igen.

Ökning av kroppsfett

Män med lågt testosteron kan också uppleva ökningar i kroppsfettet. I synnerhet då för dem som drabbas av så kallad ”gynekomasti”, ett tillstånd där de utvecklar förstorade bröst. Även om orsakerna bakom detta inte helt klara så visar forskning att testosteron påverkar hur kroppen lagrar fett.

Humörsvängningar

Kvinnor upplever ofta humörsvängningar under klimakteriet, när deras nivåer av östrogen dalar. Män med låga testosteronnivåer kan uppleva liknande symptom. Testosteron påverkar många fysiska processer i kroppen. Det kan därmed också påverka humöret och mental kapacitet. Forskning tyder på att män med lågt testosteron även är mer benägna att drabbas av depression, irritabilitet, eller en brist på fokus.

Vad kan du göra åt testosteronbrist?

Testosteronnivåer minskar naturligt med tiden, så att du kan uppleva en viss grad av förändringar med åren är inget konstigt.
Drastiska och stora förändringar bör du dock konsultera med läkare. Ett tips är även att införskaffa en naturlig testosteron kur som helt utan biverkningar kan ge dig en extra boost!

Jag heter Rebecca, jag jobbar i en butik som säljer produkter för skönhet och hudvård. Jag är väldigt intresserad av produkter av just detta. Jag har gått kurser och även lärt mig allt eftersom, om både vad du kan göra i din dagliga hudvård och även om hudvårdsproblem så som akne och rosacea. Jag tycker om att dela med mig av tips och den kunskap jag har i ämnet, därför lägger jag upp lite artiklar här.