Jumpsuit för barn eller för vuxna?

Jumpsuit för barn eller för vuxna?

Det finns flera punkter som skiljer barnmodeller och vuxenmodeller åt gällande plagget Jumpsuit. Vissa mer uppenbara än andra.

För det första är det den mest uppenbara punkten, storleken. Barn är mindre än vuxna och därmed är också modellerna självklart mindre. Däremot finns det en hel del modeller som ligger i gråzonen mellan vuxen och barn. Ta exempel One Piece och den modell som de gett storleken XS. Modellen är 165cm lång vilket kan både vara för vuxna och för barn. Är man kort som vuxen kan man leta på barnavdelningen och är man lång som barn kan man lika gärna leta på vuxenavdelningen.

För det andra handlar det om vilket tryck jumpsuiten har. Barnmodellerna har ofta mer glada och färgglada tryck och mönster. Detta medan vuxenmodellerna är mer stilrena. De kan ha mönster också men inte lika ofta i samma starka pastellfärger som barnen tilltalas av. När det gäller tryck är det även vanligt med barnens favoritfigurer på deras jumpsuit. Det är exempelvis inte svårt att hitta modeller med Musse Pigg, Stålmannen eller Star Wars figurer. Figurer som inte är lika vanliga på en jumpsuit för vuxna.

För det tredje handlar det om de små detaljerna. På jumpsuit för barn kan det ofta vara en lite rosett, en svansstump eller små öron fastsydda. Detta för att mysdressen allt mer ska likna ett djur eller exempelvis Musse Pigg. Det finns även en hel del vuxenmodeller som har dessa attiraljer men då går plagget inte längre under mysplagg med namn jumpsuit utan snarare som maskeradplagg under namnet Kigurumi. Detta är en japansk konstart från början där vuxna klär ut sig till djur. Men i västvärlden har det även blivit en mix av konst, mode och mysplagg. Dessa har svansar, öron och andra detaljer som gör att man ser ut som en ekorre, hare, hund eller annat djur.

För det fjärde skiljer sig de sig något i pris. Det är inte speciellt mycket men det är något billigare att köpa en jumpsuit barn än för vuxna. De borde rimligtvis också vara billigare då det går år mindre tyg till att sy de mindre modellerna. Samtidigt är det knappast tyget som är den stora kostnaden utan arbetskostnad för at sy dem. Men även där skiljer de sig åt då barnmodellerna i teorin bör ta kortare tid att sy.

För det femte finns det skillnad på dragkedjan. På de minsta modellerna går den aldrig över huvudet. Detta självklart då barn kan råka dra upp den av misstag vilket då skapar en kvävningsrisk. Men vid en viss storlek/ålder ändrar sig detta. Se exempelvis på One Piece där nästan alla vuxenmodeller har dragkedja som går att dra upp över huvudet.

Så visst finns det olikheter men i grunden förmedlar de samma känsla och samma mysighet. Detta oavsett om plagget är till ett barn eller till en vuxen.

Det sägs att ”kärt barn har många namn” och det stämmer väldigt tydligt på jumpsuits som lika ofta blir benämnt som One Piece, mysoverall eller ziperall. Men egentligen finns det små skillnader mellan dessa klädesplagg. Här reder vi ut begreppen. Skribentus AB erbjuder SEO-texter, Content, Intervjuer och Blogginlägg. Nås på www.skribentus.se