4 saker du kanske inte vet om hårborttagning men bör veta

De senaste framstegen gör att hårborttagning är en nästan smärtfri upplevelse.

Att ta bort oönskat hår har blivit lika mycket en del av våra rutiner som att betala räkningar (och ger lika mycket spänning), men vi har goda nyheter. Tack vare innovationer i hårborttagningsteknik kan du få jämnare hy snabbare och med mycket mindre irritation. När du ser de fyra framsteg vi har upptäckt kring nya produkter och nya tekniker kan du sluta tänka på hårborttagning som en fruktad stund och kan till och med se fram emot det.

1. Du behöver inte stjäla hans rakhyvel längre

Din bättre hälfts ordentliga metall-rakhyvel hade tidigare en fördel mot din, då den hade fler blad, en viktig detalj som gav honom en närmare rakning. (Eftersom det första bladet drar upp håret något, får bladen som följer en riktigt nära yta att jobba med.) Men kvinnor har fått nya produkter som har minskat gapet mellan könen, med nya modeller av rakhyvlar med upp till fem blad – att det går lättare att eliminera hår på benen, under armarna och vid bikinilinjen med färre hack och stötar. För att ytterligare minska irritationen bör du förbereda huden med rakkräm innan hårborttagning; det är mer återfuktande och gör det möjligt för en mindre smärtsam rakning än vad tvål gör.

2. De nyaste hårborttagningsmedlen är praktiskt taget luktfria och arbetar snabbare än någonsin

”Skyldiga för de ursprungliga versionernas starka doft är kemikalien kalcium thioglycolate och natriumhydroxid, aktiva ingredienser som löser upp hår”, säger Loretta Ciraldo, M.D., klinisk professor i dermatologi vid University of Miami. Även om dessa ingredienser fortfarande används för hårborttagning, är de nu ihopkopplade med trevliga dofter som hjälper till att neutralisera deras lukt. Hårborttagningsmedel är inte heller längre rörigt: De finns i en mängd olika formler (sprayer, krämer, geler och lotioner) som är utformade för att stanna kvar medan de gör sitt jobb, oftast i 10 minuter eller mindre.

Det finns till och med hårborttagningskrämer som är även vattenresistenta, så att du kan använda den i duschen medan du schamponerar (det inte kommer att sköljas bort tills du torka av den med en tvättlapp). De senaste hårborttagnings-produkterna är också mindre hårda, tack vare hydra som skapar en buffert mot potentiellt irriterande ingredienser. Prova återfuktande krämer och lotions med fuktgivande sheasmör och kakaosmör.

3. Du kan få samma vaxningsresultat hemma som du kan få på salong/spa

De nyaste hemma-vaxkiten innehåller vax av professionell kvalitet för att minimera efterbehandlingsknölar vid hårborttagning. De milda versionerna, som innehåller glycerylrosinat, en ingrediens som gör vaxet mjukare och mer följsammt, vilket gör det möjligt att hålla sig till håret i stället för din hud. En annan produkt som har gjort hårborttagningen lättare: Pellon-remsor. ”Pellon är ett styvare, mindre poröst tyg än traditionellt muslin, som vaxet inte sipprar igenom”, säger Jodi Shays, ägare av Queen Bee Waxing i Los Angeles. ”Detta gör att bandet greppar även de minsta hårstrån ordentligt.”

4. Du kan avsluta din kamp mot infektioner; du behöver bara behandla din hud rätt

Det finns få saker som är mer frustrerande än att spendera tid och pengar för att kunna gå barbent bara för att se fula knölar blossa upp. ”När du drar ut håret från under huden, riskerar du att utlösa infektioner”, säger Ciraldo. ”Dessa kan orsakas antingen av bakterier som kommer in i hårsäcken eller att ny tillväxt fastnar under huden.” Lösningen? Produkter med por-lösande glykol eller salicylsyra, såsom Skinny Doctors Ingrow Go som lugnar huden och motverkar röda prickar och inåtväxta hårstrån efter hårborttagning.

Shytobuy.se är en e-handel tillika informationskanal inom hälsa, skönhet och välmående. Vårt mål är att sprida information och förse allmänheten med lösningar på sina problem.