Stressade äter mer socker!

 

Långvarig stress kan påverka hormonerna så att du lättare går upp i vikt.

Förklaringen är stresshormonet som kallas kortisol, som ökar suget efter fett och snabba kolhydrater. Kroppen börjar lagra fett som hamnar främst runt midjan.

Hjärtat bultar, andningen ökar, pupillerna kan förstoras och musklerna spänns. Hela kroppen förbereder sig på försvar i en hotfull situation – eller kanske för att hinna med bussen. Tillfällig stress är som en alarmreaktion, och som är sällan farlig för hälsan.

Men när stress blir långvarig utan chans till återhämtning kan det leda till hälsoproblem, så som sömnsvårigheter, yrsel och utmattning. Stressen kan också göra att du går upp i vikt.

Stresshormonet kortisol tycks särskilt öka vårt sug efter fett och socker. Vi styr automatiskt mot chips, godis och kaffebröd.

Vid tillfällig stress, till exempel när du springer med andan i halsen mot busshållsplatsen, påverkas däremot andra stresshormoner i kroppen. De två viktigaste är hormonerna adrenalin och noradrenalin. När du pustar ut på bussen går blodtrycket ner och du känner troligen inget behov av att stoppa något i munnen just då.

Men alla går inte upp i vikt under stressiga perioder. En del blir av med kilon i stället.

– Hur kroppen reagerar är delvis genetiskt styrt. Vissa är extra känsliga för stress och äter mer, andra äter mindre.