Tandkrona – för ett vackrare leende

Skador i tänderna är aldrig kul. De kan både göra ont och få dig att känna dig osäker på ditt leende. En skada kan handla om alltifrån en spricka till en rotfylld tand som behöver lagas och vid de tillfällen när det inte fungerar att borra eller laga tanden med de ”vanliga” metoderna är en tandkrona en ovärderlig lösning. Denna kommer hjälpa dig att få bort det onda i tanden och samtidigt ge dig ett vackert leende igen. Den fungerar nämligen som en protes till din vanliga tand och formas för att passa just dig och ditt bett.

Fördelar med tandkrona

När en tandkrona sätts över den skadade tanden skapar den ett starkt skydd mot yttre påfrestningar och ger dig dessutom ett vackert leende. Den tidigare tanden hade kanske gått sönder och hade vassa kanter eller hade förlorat sin emalj på grund kolsyrade drycker och sur mat och gav därmed upphov till obehagliga ilningar. En tandkrona hjälper då till att motverka dessa problem genom att fungera som en hjälm. Ingreppet är relativt enkelt och genom att besöka en professionell tandläkarpraktik kan du sätta in en tandkrona till ett bra pris. 

De patienter som skulle kunna hjälpas av en tandkrona kan till exempel vara:

  • Personer med knäckta och flisade tänder.
  • Personer med en infektion i tänderna.
  • Personer som råkat ut för en olycka och är i behov av flera tandkronor.
  • Personer med tänder som drabbats av erosion eller förlust av tandemalj. 

Kontakta din närmaste tandläkare för att boka tid för tandkrona till bra pris så att de kan hjälpa dig till ett friskare och vackrare leende. 

Praktisk information om tandkrona – kostnad, material och process

En tandkrona kan tillverkas av flera material, till exempel plastkrona, keramisk tandkrona eller guldkrona. Plastkronan används över din nedslipade tand som temporär lösning medan tandläkaren tar fram din nya krona, vilket oftast är en keramisk tandkrona för att ge dig ett naturligt och hållbart resultat. Guldkronor användes ofta förr, men kan också användas idag för de som önskar. Materialet i din tandkrona avgör alltså dess kostnad, men också hos vem du väljer att genomföra ingreppet och hur allvarligt skadade dina riktiga tänder är. 

Processen går till så att din skadade tand tas om hand och slipas ner för att ge plats åt den
skyddande kronan. Denna fästs över din riktiga tand med hjälp av ett speciellt tandcement för att
sitta på plats så länge som möjligt och kronkanten kommer att vara placerad under tandköttet för
att ge ett så naturligt resultat som möjligt. Ingreppet är relativt enkelt och tandläkaren gör allt för
att matcha färg, form och storlek för att skapa en tandkrona som passar så bra in med ditt bett
och leende som möjligt. Efter ditt första besök tar det cirka 1-3 veckor tills din nya och fina krona
är klar att sättas in i munnen!