Om den löjligt svåra konsten att leva som Du

Många är vi nog, vi som någon gång (eller gång på gång), frågat oss vad som är hemligheten bakom lycka, närvaro, att leva livet fullt ut, att inte glida iväg i det som varit, eller drömma om allt vi inte har här och nu. Vad är hemligheten? Vem har svaret på denna enkla, men knepiga fråga?

Det som borde vara den simplaste sak, att vara de människor vi är, utan fix, utan ånger, utan längtan till att vara någon annan, leva någon annans liv, vara någon annanstans, arbeta med något annat, se ut som någon annan, vara någon annan, det är lätt i teorin, svårare i praktiken. I alla fall för många av oss.

Kanske finns det många tillvägagångssätt. Kanske finns inga enkla svar. Eller kanske finns svaren närmare än vi tror. En som lever fullt ut, ända ut i fingertopparna, är Tommytott, eventuellt utan att vara helt medveten om det själv! Vad är det som gör just honom till ett sådan lysande exempel på livsglädje? Ett kort svar är, att han är sig själv, utan begränsande censur eller tråkig, tillrättalagd perfektionism. Genom att vara sig själv inspirerar han andra, att bit för bit våga. Det behöver inte handla om att ”komma ut ur garderoben”. Det kan lika gärna handla om att våga tro på sig själv, sina förmågor, sitt värde som människa, alldeles oavsett ”alla andras” åsikter. Utöver att diskutera djupare aspekter av livet så nämner han även vardagsproblem såsom vad man ska tänka på på semestern, till exempel. 

Den inre tron om oss själva speglar hur vi ser på vår omvärld, vilket i sin tur speglar vad som möter oss och vice versa. ”Verkligheten” kan ju som bekant lika gärna vara grå och dyster, som kaotisk, färggrann, humoristisk eller förunderlig. Det finns alltid något nytt att lära sig, alltid en stund att förgylla! Det här vet redan våra bästa, fyrbenta vänner, intuitivt. Så även Tommytotts bedårande ”kamphund” (en Chihuahua).

Det här är nog inget nytt för de flesta av oss. Frågan som återstår är kanske snarare hur vi ska kunna påverka tron på oss själva, hur vi ska våga ”komma ut”, våga vara den vi är. Ibland har det gått så långt att vi inte ens vet vad som är innerligt och vad som är tillgjort, i oss själva.

Då behövs inspiratörer, som Tommytott, som på ett befriande öppenhjärtligt och personligt sätt påminner oss om var vi ska leta och vad vi kan göra, här och nu, som till exempel att:

  1. Våga vara sårbar.
  2. Våga sätta gränser.
  3. Utan humor och skratt – ingen livsglädje.
  4. Utforska din kreativa sida!
  5. Lyssna till hjärtat! Gör mer av det som gör dig glad och fyller dig med energi!
  6. Lär av våra fyrbenta vänner – känn närvaron, här och nu (ingenting annat existerar förutom i tanken).
En som lever fullt ut, ända ut i fingertopparna, är Tommytott, eventuellt utan att vara helt medveten om det själv! Vad är det som gör just honom till ett sådan lysande exempel på livsglädje? Ett kort svar är, att han är sig själv, utan begränsande censur eller tråkig, tillrättalagd perfektionism.