Filmer hösten 2017

Filmhösten 2017

Augusti månad rör sig i rask takt mot sitt slut och hösten är på väg. För många är hösten synonymt med mörker och ruggigt väder. Då föredrar de flesta att hålla sig hemma inomhus. Men det ska sägas att september och ibland till och med även oktober kan bjuda på riktigt soliga och fina dagar. Oavsett om du på höstkanten hellre spenderar dina dagar inne och kanske spelar Casumo casino eller inte är det alltid ett säkert kort att framåt kvällen sätta på en film eller gå på bio tillsammans med vänner eller bekanta. Och visst finns det en del nyheter att se fram emot för de flesta tycken och smaker.

Utanför Sveriges gränser hittar vi bland de filmer som man mest ser fram emot till exempel andra delen i den nya Star Wars-trilogin (Sequel-trilogin), Star Wars: The Last Jedi (premiär den 15 december, regi av Rian Johnson). Filmen benämns också som episod 8 i hela Star Wars-sagan. Tredje och sista delen i trilogin är tänkt att släppas år 2019, varpå fans av Star Wars har att se fram emot ytterligare. Den 6:e oktober får sci-fi-klassikern Blade runner (1982) 35 år senare sin efterlängtade efterföljare i form av Blade Runner 2049 och i Justice League (premiär 17 oktober) får Batman en ny kumpan i Wonder Woman (vars egna film ju hade premiär i våras). Från Marvel Studio släpps den 3 november den tredje filmen om Thor, Ragnarok, där huvudrollen spelas av Chris Hemsworth. Bland svenska premiärer under sensommaren och hösten märks Ruben Östlunds The Square (25 augusti), Helena Bergströms Vilken Jävla Cirkus (20 oktober), Karin Fahléns All Inclusive (10 november, med bland annat Suzanne Reuter i en av rollerna), Hannes Holms Ted – För Kärlekens Skull (december) och långfilmen av Solsidan (Måns & Felix Herngren, premiär 1 december). Dessutom har Staffan Julén ingått samarbete med förra årets nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, vilket har resulterat i filmen Lyubov – kärlek på ryska som har premiär den 11 november. Kort och gott – här finns något för alla.

Sett över hela året har 2017 varit lite av ett uppföljarnas år när det kommer till internationell storfilm. Bland de ovan nämnda är såväl Blade Runner 2049, Star Wars: The Last Jedi och Thor: Ragnarok exempel på detta och tidigare under året har Resident Evil fått sin förmodligen sista del i Resident Evil: The Final Chapter, uppföljaren och tillika andra delen av Guardians of the Galaxy från 2014, Guardians of the Galaxy Vol. 2., Fast and the Furious-serien fortsätter med åttonde filmen i form av The Fate of the Furious samt en ny Spindelmannen-film, Spider-Man: Homecoming och även Apornas planet har fått ännu en uppföljare i War for the Planet of the Apes. Uppföljare till titlar som många av oss känner till och det är absolut värt att lägga undan några timmar i höst åt att kolla på film. Detta är förstås också enbart ett axplock av de filmer som kommer att gå upp på duken under hösten.