Belysning och LED lampan

Lampor och ljus har funnits i vår värld väldigt länge men har under de senaste åren utvecklats något enormt och nu finns det tusentals olika lampor. Idag finns det många olika alternativ vilket gör det svårt att förstå och veta vad för typ av ljus som man borde använda. Detta kan förklaras i två delar, en teknisk del och en mer användarspecifik del. Den tekniska delen handlar om de olika värdena i ljuskällan och hur de fungerar medan den användarspecifika delen handlar om vad för ljus som passar bäst in i olika omgivningar och på olika platser.

De allra flesta vet vad en glödlampa är. Något som är väldigt likt är LED-lampan, som har blivit väldigt populär de senaste åren som gått. Det kan vara svårt att få tag på vanliga glödlampor idag. I LED-lampor så mäts ljusflödet i lumen (lm). Vissa säger att en LED lampa med 400 lm ger samma ljusflöde som en glödlampa på ca 35 W. LED lampor finns oftast tillgängliga i många olika lumen-värden.

Sen har vi ljusfärgen, den mäts i kelvin. Om man vill försöka likna glödlampan så mycket som möjligt så vill man ha en ljusfärg på ca 2700 kelvin. Ju varmare ljus man vill ha desto lägre kelvin vill man ha och tvärtom ifall man är ute efter ett kallare ljus.

För mestadels så är det mest behagligt med olika ljus i ens belysningen på olika platser eller beroende på aktivitet. Exempelvis om man vill lägga make-up så vill man ha ett väldigt skarpt ljus på ansiktet och därför har man behov av ett högt lumen-värde för att få så mycket tryck i ljusflödet som möjligt och då är det också bra med ett kelvin-värde på ca 4000 för att höja kontrasten.

Sen är det upp till en själv vad man vill ha för ljus och vad man tycker är behagligt och passar med omgivningen och eventuell solljus. Något som också är väldigt viktigt att tänka på är lamptypen som LED lampan kommer vara med. Det vill säga, kommer LED lampan att vara fri eller inte fri från filtrering. Många lamptyper täcker faktiskt självaste LED lampan och kan därför påverka ljuset väldigt mycket och ändra dess färg och sken.

Hoppas du har fått lite mer koll på hur LED-lampan fungerar och hur man borde tänka när man ska ha en belysning som ska passa i olika rum och vid olika situationer. Och kom ihåg att man måste tänka på självaste LED lampan men även på lamptypen som ska hålla LED lampan för att få den färg på ljuset man vill ha.

Vi på Andlight.se har många olika typer av lampor med elegant design som kan hjälpa dig att få den look och det ljus så som du strävar efter, här finns många lampsorter från många kända märken som håller väldigt hög kvalitet. Hoppas du finner något du gillar!

Andlight erbjuder ett sort och modernt sortiment på snygga designlampor i alla former och typer. Vi levererar lampor av hög kvalitet från många kända och populära märken och gör allt för att kunden ska få en så trivsam upplevelse som möjligt.