Design och utformning av skärbrädor

Skärbrädor är en viktig del av ditt kök, och är något som man antingen kan gömma i en låda, eller så kan man lika bra låta de stå lutade mot väggen, eller hängande på väggen som dekoration. Om man vill ha de som dekoration så finns det en uppsjö av varianter att välja mellan, alltifrån trä till plast, marmor och så vidare. De som är gjorda i marmor lämpar sig inte bra för att skära eftersom de förstör kniven, då detta material är härdare än knivens material, men det är fina för servering.

Träskärbrädor går att hitta i alla typer av träslag, även om vissa lämpar sig bättre än andra av hygieniska själ, som till exempel lönn. Men du kan välja fritt om du vill att träslaget ska vara av en mörkare eller ljusare nyans beroende av vad som passar hemma hos dig. En träskärbräda ger en snygg rustik känsla och mycket charm till ditt kök. Denna sort kan vara både tjock och rejäl, eller tunn och lätt. Det är kul att köpa antika träskärbrädor eller hitta dem på loppis. Eftersom en träskärbräda kan slipas ned när den blivit sliten så kan den faktiskt användas i generation. Det kan absolut vara av intresse att köpa en gammal skärbräda på loppis även om den är sliten och smutsig eftersom man sedan enkelt kan slipa ned den. Du gör detta enkelt med ett grovt sandpapper, när det är gjort så är det viktigt att olja in träet eftersom det annars lätt kan spricka om det är torrt.

När det kommer till plastskärbrädor så finns det extremt många olika varianter och kan vara stora, små, i olika former och färger eller med mönster och tryck. Plastskärbrädor kan vara anpassade speciellt för barn och säljas i mindre storlek i klara färger. Annars så kan man köpa skärbrädor med ett konstverk som tryck, vilket är en typiskt perfekt sak att hänga på väggen i köket. En känd designer av skärbrädor är Lisa Larsson som har gjort skärbrädor med charmiga kattfigurer eller ugglor. Nu för tiden så kan du till och med beställa en bräda med din egen design, och kan alltså välja en egen bild, text eller mönster att sätta på den. ​