Så frostar du av din frys på rätt sätt

Varför ska man avfrosta?

När det skapas is på insidan av frysen blir det som ett isolerande lager. Det betyder att frysen måste jobba ännu mer och använda mer energi för att bli av med den varma luften från köket samtidigt som den kyler ner inuti frysen. Det finns också en risk att den inte kan hålla så kallt som krävs och därför kan din mat förstöras.

 

Töm och stäng av frysen

Det första du måste göra är att tömma frysen på matvaror. Du kan veckan innan du ska avfrosta försöka använda det du har i frysen för att använda det i matlagningen. På så sätt går maten inte till spillo. Ta även tillfället i akt att rensa frysen på mat som du aldrig skulle tillaga eller använda till något. Vi alla har nog massor av matvaror liggandes i frysen som vi glömt att vi har. Om du frostar av på vintern och det är minusgrader ute kan du även lägga ut maten. Men kom ihåg att skydda den från fåglar och andra djur som kan vara hungriga. Du kan också ge bort mat till vänner om det är för mycket som ska ätas upp. Man glömmer dessutom lätt att mat i frysen faktiskt inte håller i all evighet.

Här kommer en liten översikt över hur länge olika typer mat håller:

  • Bröd 6-12 månader
  • Bullar med mycket fett max 3 månader.
  • Grönsaker, svamp, frukt och bär upp till 12 månader.
  • Fläskkött: upp till 6 månader.
  • Magert kött upp till 12 månader.
  • Fetare kött upp till 6 månader.
  • Färdiglagad mat 3-6 månader

Som du ser skiljer det en del mellan olika matvaror. Generellt klarar sig fet mat sämre i frysen och bör därför max förvaras i 3 månader.

Men tillbaka till avfrostningen.

De flesta frysar har en propp eller ventil man kan öppna så att vattnet från isen kan rinna ut. Öppna den men se till att ha något som kan fånga upp vattnet så du inte riskerar vattenskada. När isen börjat tina kan du hjälpa till genom att ta bort stora klumpar av is för att påskynda processen. För att underlätta processen ytterligare kan du sätta in skålar med varmt vatten. Det påskyndar då smältningen. Du måste dock byta ut vattnet ganska ofta eftersom att det lätt kyls ned när det står i frysen, även om den är avstängd. Det är viktigt att aldrig använda elektriska redskap för att få bort is. Exempelvis hårtorkar eller brödrostar för att smälta sen. Detta kan skada din frys men framförallt kan det vara farligt om det exempelvis kommer in vatten i brödrosten.

 

 

Idag finns det frysar med automatisk avfrostning, så kallad ”No Frost”, som hjälper dig att hålla isen borsta från insidan av frysen. Detta kan spara dig mycket tid men framförallt energi. Du kan bland annat köpa dessa frysar på Whiteaway.se.

WhiteAway.se - DIn Vitvaruhandel på nätet. Här hittar du vitvaror i alla prisklasser och från olika märken. Både kända och mindre kända. Du får dessutom alltid fri frakt direkt hem till dörren. Vi erbjuder även installation av vitvaror och tar med din gamla samtidigt. Så du slipper göra jobbet.