Ny superstrålkastare – Parum X

Parum X är en ny LED-strålkastare med 180lm/w

Parum X är en ny strålkastare som finns hos Eco by Sweden. Parum är en traditionell strålkastare som Eco by Sweden själva inledningsvis utvecklade från standardmodellen till en modell kallad Parum Gen II som även fick goda resultat från Energimyndighetens koll av strålkastaren. Syftet med att ändra strålkastaren var att få upp dess färgåtergivningsvärde så att målare i första hand kunde använda lampan när de målare kvällstid och få samma färg på väggarna som var avsett. Tidigare LED-strålkastare gav inte en korrekt och verklig bild av färgerna och ofta fick man ett gråaktigt sken. Strålkastaren som togs fram var Parum Gen II och den hade ett CRI-värde på mellan Ra90-93 vilket för den tiden var mycket högt i en strålkastare av det slaget. Parum Gen II prövades tidigt av en stor modultillverkare som behövde perfekt färgåtergivning i sin yrkesverksamhet. Parum Gen II hade låga lumen medan färgåtergivningen hölls hög. Man använde också en speciell CE-driver  till den första versionen av Parum och inte Meanwell som rutinmässigt används idag. Den första modellen höll och håller hög kvalitet än idag även om det finns mer energieffektiva med samma höga värden i övrigt vad avser ljus och ljusmönster samt färgåtergivning.

Parum har vidareutvecklats till höga lumen och hög färgåtergivning

Idag har Parum utvecklats i samråd med leverantörens ingenjörer till att få både högre färgåtergivning och högre lumen. Inte i samma lampmodell dock. Den högsta ljusstyrkan får man med Parum X som utrustats med Epistar-dioder och Meanwell-driver med hög prestanda för att uppnå 180 lumen per watt. Färgåtergivningen ligger kring Ra80-85. Parum PRO är för mer delikata områden där man behöver helt flimmerfri – vilket övriga Parum X också är – belysning men som återger färgerna perfekt. Exempelvis arenor och stadiums där foto och film är frekvent. Då vill man inte ha dålig kvalitet på bilderna på grund av att man valt dålig belysning med lågt CRI. Parum PRO har ett CRI på Ra95 vilket får anses i det närmsta perfekt. Solens perfekta färgåtergivningsvärde ligger på Ra100 och det går även att få högre CRI på LED-belysningen men frågan är om man behöver det i nuläget. För olika evenemang är detta avgörande. Vi såg för inte så längesedan en hockeyarena där man installerat helt fel belysning som av olika anledningar gav ett ljus som varken var bra eller behagligt för åskådarna. Det kan bli flera fel när man byter belysning. Slarvar man med strömtillförseln får inte LED-belysningen den ström den behöver och kommer flimra och har man inte tillräckligt bra drivdon kommer inte belysningen hålla vad den lovar. Parum kommer med ett minimum av 5 års garanti och skulle den krångla överhuvudtaget så byts den ut. P

Parum har idag köpts av många stora aktörer som använder den dagligen

Parum blev ganska snabbt populär och i år har det varit en storsäljare vid sidan av våra armaturer. Stora aktörer inom flera olika branscher har idag prövat Parum och bland 10 stora aktörer utmärker sig kanske 4 stycken som dominerar respektive bransch inom bland annat byggsektorn, skogsindustrin, metallindustrin och andra bygg- och anläggningsrelaterade områden. Medan modulföretaget krävde Parum Gen II, eller Parum PRO som den heter idag med CRI95 och 150 lumen per watt, för sin speciella verksamhet krävde två stora byggbolag Parum PRO som då hade 150 lumen per watt men som idag uppdaterats i Parum X med 180 lumen per watt och fortfarande förhållandevis höga CRI-värden kring Ra80-85. Vilket är fullgott i byggen och utomhusarbeten bland annat.

Mer LED-strålkastare på ecobysweden.se

Eco by Sweden AB - LED & Ecodesign verkar för en hållbar utveckling. Vi saluför och partiellt utvecklar LED-belysning för den svenska och europeiska marknaden. Våra kunder är energibolag, elföretag, den offentliga sektorn, kommuner och bostadsrättsföreningar samt olika grossister. Vi saluför även solcellsarmaturer i olika former och är stört på solceller idag. En produkt vi salufört sedan 2015 då vi rullade ut den första efter egna tester på vår egna testanläggning.