Våldsbenägna ordningsvakter – Lever rövare på svenska krogar

De är ett gäng anabolaknaprande idioter. De valsar omkring likt gorillor och lever rövare på svenska krogar. Det är dags att lyfta fram vårt missnöje, ett missnöje om att folk blir misshandlade av vuxna män i uniform med en trasig självbild och en misslyckad utbildning. Ordningsvakter vill bli behandlade med respekt men ter sig inte för att bli våldsamma när de själva behagar. Ordningsvakter eskalerar situationer och omhändertar personer istället för att avvisa dem med ord? Med hjälp av våld, batonger och hot så blir du fängslad och omhändertagen även fast du inte gör något motstånd eller sätter emot med ord. De gömmer sig bakom förstärkt rättsskydd och sina stora armar, de beter sig som idioter och missbrukar sin makt.

Det är här vi tar diskussionen, det är här vi får tycka till, för om du gör det på krogen så vaknar du blåslagen i en fyllecell med en anmälan om våld mot tjänsteman.

Gorillabeteendet

En ordningsvakt har befogenhet att avvisa, avlägsna eller omhänderta en person. Förloppet som en ordningsvakt ska hålla sig till är att först prata med personen som är ”problemet” för att lösa det som pågår. Om personen har druckit för mycket eller orsakar problem så kan ordningsvakten avvisa personen från platsen. Vägrar personen i fråga att lämna platsen så har ordningsvakten rätt att avlägsna personen från platsen.

När ordningsvakten avlägsnar någon så får våld användas. Men det får inte vara fråga om mera våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften. Om personen på grund av sitt tillstånd är en fara för sig själv eller andra så får ordningsvakten omhänderta personen och tillkalla polis. Handfängsel är ett medel som kan användas vid behov men ska inte användas i första hand. Handfängsel kan användas för att frihetsberöva en personen men måste samtidigt tas på största allvar och bör endast göras i ytterst hotfulla situationer.

Det är inte ovanligt att personer blir frihetsberövade när det vistas ute på krogen. Det är som att ordningsvakterna struntar i vad de gör, de eskalerar situationen från 0-100 direkt och frihetsberövar personer till höger och vänster. De bryr sig inte om att prata med personen utan går direkt på med handfängsel och ringer polisen. Det är tjänstefel och ska uppmärksammas.

Idioti

Det som fick mig att sätta mig ned och skriva den här insändaren handlar om en händelse som jag såg i helgen. Jag bland flera andra personer ser en i princip helt oprovocerad attack där en person kastas ned till marken och 3 vakter hjälps åt att sätta fängsel. Något som hade kunnat lösa sig genom att avvisa personen eskalerar istället till ett frihetsberövande helt utan anledning. Polis tillkallades till platsen och personen i fråga hamnade i fyllecell över natten. Killen gjorde inget motstånd men fick nästan armarna avbrutna, skrapsår i ansiktet, förstörda kläder och en bekräftelse på exakt hur dum i huvudet ordningsvakterna är som jobbar ute på krogarna.

Eftersom jag är i 30 års ålder och fortfarande är ute på krogen då och då i ett relativt nyktert tillstånd så är det lätt att uppmärksamma den här typen av händelser. Min syn på hur sådana här situationer hanteras är under all kritik. Eftersom jag själv varit i yrket kan jag bara se till hur jag själv hanterade ”problem-personer”. Min hantering kontra deras ligger väldigt långt ifrån varandra.

Nu tackar jag för mig.

// Tidigare Ordningsvakt & Skyddsvakt G4S