baklawa

Ingredienser ca 60 bitar:
1 förpackning filodeg
3 dl malda valnötter och/eller pistagenötter (jag tog hälften hälften denna gången)
1 tsk socker
1 stänk mald nejlika pulver
1 stänk äkta vaniljsocker
1/2 dl ströbröd
200g smält osaltat smör
Lite olja
Attar (sirap) till baklava:
6 dl socker
3 dl vatten
1-2 msk färskpressad juice ifrån citron 
1 kanelstång
Börja med att göra attar. Låt vatten, socker och kanelstången koka upp tillsammans på medelvärme. När det börjat koka så tillsätt citron juice, låt koka i 5minuter till och stäng sen av värmen och ta bort kanelstången.
Krossa sen dina nötter så att dom blir som malda i konsistensen (ta en tjockare påse och slå med en kavel t.ex.). Blanda sen nötterna med ströbröd, socker, nejlika och vaniljsocker.
Rör om noga.
Smält smöret i en liten kastrull om du inte redan har gjort det. Tillsätt lite olja för att spä ut smöret, ta sen fram en bak pensel och pensla formen hela formen som du tänker använda till din baklava noggrant.
Mät ut på ett papper hur stor din form är och klipp ut en mall. Då är det lättare att  lägga mallen på filologen och skära ut/klippa ut arken så blir alla i rätt storlek på en gång.
Börja med att lägga ett ark i botten på din smörade form, platta till och lägg sen på ett till ark, platta till och lägg på ännu ett till ark (det ska nu vara 3 ark i formen).
Pensla nu de tredje arket i formen med de smälta smöret. Snåla inte med penslingen. Lägg på ett nytt ark på de smörade arket, platta till och lägg på ett till ark, (gör om samma process som du gjorde tidigare så du har 3 ark efter de smörade arket, sammanlagt 6 ark efter detta).
Pensla nu de 6e arket med smör igen, och gör sen om samma process med 3 nya ark igen (sammanlagt 9 ark efter detta). Pensla de 9e arket och lägg sen på ett nytt ark, platta till och lägg sen ett till (sammanlagt 11 ark efter detta).
Sprid nu ett lager med dina krossade nötter över baklavan, se till att nötterna är jämnt fördelade, ca 3mm tjockt.
Lägg nu på ett nytt ark på nötterna, platta till och lägg på ett nytt igen, platta till och på med det 3e arket. Pensla med smöret och gör sedan om samma process med 3 ark till (sammanlagt 17 ark efter detta). Pensla de översta arket och lägg sen på ett sista ark.
Skär baklavan med en vass kniv i den form du vill ha den (t.ex. fyrkanter, rektanglar, trekanter osv).
Skär dock inte igenom hela formen utom bara genom halva, alltså bara genom de översta lagren.
Pensla nu noggrant med smör över hela formen, var noga med att smöret kommer på all baklava.
Låt gräddas i mitten utav ugnen i ca 25-30minuter i 180 grader tills ytan är fint gyllene brun.
Vakta ugnen den sista tiden så dom inte blir brända!
Skär nu igenom hela baklavan i den formen du ville ha, och när baklavan fortfarande är varm så kan du hälla på din attar (sirap). Häll försiktigt med en soppslev.
Dekorera med pistagenötter och njut! 
OBS! Låt baklavan svalna i sin form i rumstemperatur i minst 4 timmar innan du serverar, garnera dom efter dom har svalnat färdigt!
Baklavan kan förvaras i stängda burkar i rumstemperatur i 1 vecka. Om baklavan blir lite torr så kan du friska upp den genom att hälla på ny varm attar (sirap)!