Om jag hade mer pengar skulle jag sluta oroa mig
Det var ett svar som många gav mig när jag ställde frågan om vad som skulle vara ett drömscenario för dem.
Det som skapar den största stressen är dina egna tankar. Tankar som säger att verkligheten borde se annorlunda ut. Det är lätt att tro att det är ansvarsfullt att oroa sig. Det kan kännas som om man måste oroa sig för annars kommer man inte att göra något alls eller tappa allt man har.
Det är en tankevurpa. Andas, slappna av, ta en promenad, gör något roligt. Det finns bara fördelar med att göra det.
När du oroar dig blir det stress i kroppen. Långvarig stress är inte bra, det kan leda till sömnbesvär, övervikt och sämre immunförsvar.
Dessutom får du mindre blod till hjärnan och mer blod till musklerna. Det är kroppens kloka svar på hur du känner. Den tycker att du antingen ska springa ifrån det som stressar dig eller stanna upp och slåss med det. När du rör på dig får dina stresshormoner i kroppen (som påverkar vilken kroppsdel som behöver mest blod för tillfället) en chans att sluta påverka dig. Du blir lugnare och samtidigt mer kreativ. Då har du plötsligt hamnat i ett problemlösnings-tillstånd. Och när du är lugn och glad blir kroppen gladare och friskare. Du får en annan utstrålning som smittar av sig till andra. Det blir lättare för dig att bli kreativ och få saker gjorda.
Om du kan släppa oron först blir det lättare att förbättra ekonomin sen.
Det är smartare att acceptera verkligheten som den är, för den ändrar sig inte bara för att du tycker det. Men när du accepterar den kan du ta det som feedback och reflektera över vad du behöver förändra för att få ett annat resultat.
Frågor du kan ställa dig om du är orolig för att få in tillräckligt med pengar
- Har jag koll på att det finns en marknad för det jag säljer?
- Vet jag vem som väldigt gärna vill ha det?
- Vet jag vad de är villiga att betala för det?
- Hur kan jag presentera det så de förstår värdet?
- Hur mycket tycker jag själv att det är värt?
Finns det något jag kan göra för att värdet ska bli större – i kundens ögon.