De 5 Läskigaste Skräckfilmerna

Skräckgenren har alltid legat mig varmt om hjärtat och har antagligen gjort mig till den filmnörd jag är idag. Här kommer en lista med de skräckfilmer jag tycker alla fans av genren måste se! Kom gärna med egna förslag och listor i kommentarsfältet!

10. Shutter

natre’s bed scene [shutter].avi

Shutter är en thailändsk skräckfilm som verkligen skrämde vettet ur mig när jag såg den första gången. Filmen använder sig av de asiatiska skräckfilmskonventionerna så effektivt att det är svårt att hitta rum att andas.

9. The Thing

The Thing (3/10) Movie CLIP – Human Mutant (1982) HD

Det blir inte mer isolerat än en forskningsbas vid Arktis och därför är det en helt genial plats för en skräckfilm.

8. A Tale of Two Sisters

A TALE OF TWO SISTERS (2003) Trailer

A Tale of Two Sisters kan vara en av de vackraste filmerna som gjorts, iallafall inom genren skräck och det är också en riktigt tankeväckande film som förbryllar under första titten men blir sen bara bättre och bättre. Läskig, stämningsfylld och komplex.

7Night of the Living Dead

Night Of The Living Dead Trailer

Klassikernas klassiker, självklart måste en zombiefilm platsa på listan och vad passar då inte bättre än Night of the Living Dead från 1968. Romeros zombieklassiker är så otroligt monumental och viktigt för genren att den måste få en plats på listan. Det är inte bara på gamla meriter filmen kniper en plats på listan då den håller måttet än idag.

6. The Ring (1998)

SPOILER! Kolla inte på videon om ni inte sett filmen
The Ring リング 1998 ending scene

Mer asiatiskt! Filmen som gjorde oss alla rädd för japanska spöken med hår över ögonen. Denna japanska skräckklassiker definierade om genren och filmvärlden blev en skräckikon rikare.

5. Flugan

The Fly (1986)

En av David Cronenbergs bästa filmer, Flugan, ställer en hel del intressant frågor och vi får följa med på Jeff Goldblums fantastiska förvandling från människa till monster. Specialeffekterna är riktigt äckliga och håller en helt annan klass än dagens CGI-dominerade effekter.

4. Cabin in the Woods

’The Cabin in the Woods’ Trailer HD

Den nyaste filmen på listan men också en av de underligaste med en hel del mörk humor. Till ytan ser till en början ut som en stereotyp och oinspirerad skräckis men visar snart att den har mer att erbjuda

3. Evil Dead

’The Evil Dead’ card scene

Klassikern som satte igång videovåldsdebatten på riktigt när det begav sig. Med minimal budget, hinkvis av blod och en hel del charm är det här en film som inget fan av skräckfilm får missa.

2. The Shining

The Shining – Hallway Scene

Det går inte att skapa en lista över de bästa skräckfilmerna utan att nämna The Shining av mästarregissören Stanley Kubrick. Det finns inte mycket att säga om filmen som inte redan sagts men det är bara en sådan där film där allt klaffar perfekt, från skådespeleri till foto.

1. Alien

Chestburster scene from Alien (1979)

I rymden kan ingen höra dig skrika. Jag avgudar Alien och den är enligt mig en välförtjänt vinnare. Konstant spänning, H.R Gigers fantastiska Alien-design och Sigourney Weavers oförglömliga insats som Ripley gör att den här filmen inte bara är den bästa skräckfilmen utan en av de bästa filmerna genom tiderna.

Vad tycker ni om listan, vilka är era favoriter, ni är välkomna att risa och rosa och kom gärna med förslag på skräckpärlor jag har glömt!

Hoppas ni gillade min Artikel och ge även en förbättring! Återigen: Detta är de filmer som skrämt mig mest, inte de "bästa" skräckfilmerna/rysarna jag vet (ur ren kvalitetssynpunkt).