5 fördelar med en elcykel

Elcykelmarknaden har exploderat de senaste åren och tack vare fjolårets premie är nu Sverige ett av Europas tätaste elcykelland. Många tycker säkert att elcykla ändå är lite fusk och ger noll motion jämfört med en vanlig cykel, men det är fel och tacka vare elcyklarna så kan nu även äldre personer komma ut och känna vinddraget i ansiktet igen. Det finns många fördelar med en elcykel och några av dom kommer vi gå igenom här.

  1. En vanlig elcykel på 250w kräver inget fordonsbevis eller försäkring och om man jämför med en moped så är en elcykel nästan gratis att äga. Tack vare elcykelrevolutionen så har illaluktande mopeder minskar kraftigt på vägarna vilket är riktigt trevligt.
  1. Du kan ladda en elcykel överallt där det finns ett eluttag och det kostar några ören till en krona att ladda ett batteri fullt. Kan du ladda på jobbet eller i skolan så har du tillgång till gratis energi. Ett vanligt elcykelbatteri räcker ungefär 6 mil, så 15 öre milen högt räknat känns som en bra deal.
  1. Du kan ta några öl på krogen och elcykla hemåt vilket är fullständigt otänkbart om man jämför med andra fordonstyper. Det gäller dock att inte ta för mycket för att krascha med en elcykel eller krocka med någon kan vara både dyrt och smärtsamt.
  1. En elcykel är ett perfekt pendlingsfordon och har du bara någon mil eller mindre till skolan eller jobbet så kan du spara många sköna tusenlappar per år och samtidigt få en dos motion och frisk luft. En bra elcykel klarar nordiskt väder utan problem och är du intresserad av bra elcykel nyheter så kolla in elcyklas blogg.
  1. Om man jämför med en vanlig cykel, så är en elcykel precis lika dan när det gäller underhåll. Övriga delar som elmotor, elsystem och batteri är i princip helt underhållsfria så även om man har tummen mitt i handen så kan man utan problem ta hand om en elcykel.

Det finns mängder av olika typer av elcyklar. Allt från el mtb till hybrider och hopfällbara elcyklar. Det bästa är egentligen att besöka en cykelhandlare som säljer elcyklar och ställa lite frågor och provelcykla för att få lite mer kött på benen.

Har du en vanlig cykel hemma som du gillar väldigt mycket så kan man faktiskt köpa ett elcykelkit och bygga om den till elcykel helt själv på några få timmar. Det är alltid kul att få välja delar helt själv och har man byggt en dator någon gång så kan man bygga en elcykel.