De bästa platserna jag varit på i Sverige

Sverige är ett fantastiskt land, med många olika landskap, städer och platser att se och besöka. Det finns mycket att se, oavsett om man befinner sig i norra Sverige, södra Sverige eller håller sig till mitten. Här får du ett par av de platser i Sverige som är bland de bästa.

Tre platser du måste besöka

Visby så väl som hela Gotland är ett måste på listan över bästa platserna jag varit på i Sverige. I norr finns Fårö, i söder Hoburgen, med raukar och i mitten ungefär av denna ö, ligger Visby. Besök gärna Gotland under deras årliga medeltidsvecka, som sker vecka 32, varje år.

Ystad och Österlen i Skåne är även det ett måste. Vackrare vyer får man leta efter. Ystad i sig är en stad, som man kan se både ny och gammal arkitektur. Ta dig sedan längs med Österlenkusten och se äppelodlingar, vackra sandstränder och nationalparken Stenshuvud. Österlen är även ett paradis om du älskar konst och under påsken så är det konstrunda här. Om du vill göra något medan du åker i bilen, varför inte testa spelautomater i ett casino. På Österlen finns det även mycket annat vackert att se och njuta av.

Den tredje platsen du inte får missa är Abisko i Lappland. Det är en nationalpark med en flora som är den artrikaste i fjällen. Detta är även den perfekta platsen att uppleva norrskenet på.

Gamla stan

Gamla Stan är en gammal del av Stockholm, som har placerat många attraktioner på sina gator. I detta område är hjärtat av staden – Sturtoret torget. Det finns också den smalaste gatan i Sverige, Nobelmuseet och Kungliga slottet. Förutom kända byggnader har gamla stan många ”hemliga” sevärdheter. Bland dem – en kanonkula i husets vägg, en pojke som tittar på månen.

Vasamuseet

Museets utställning är Vasas skepp. Ett fartyg som är äldre än USA i 100 år. Det här är Sveriges kungliga skepp, som sjönk och inte hade tid att avsluta den första resan. Besökare på museet blir bekant med livet för seglare, skeppet och dess historia. Han var förresten dekorerad med guld och pistolerna ombord var brons.

Vadsten Castle

Vadstensky slott ble opprettet som en kraftig defensiv struktur. Men etter kongens ønske, etter 5 år ble slottet gjenoppbygget. Det var planlagt å gjøre oppholdet til den syke hertugen Magnus ut av det. Så det store slottet kjøpte renessansen, og dets festninger ble fjernet. Innsiden er perfekt bevart.

Friluftsmuseet Skansen

I hela Stockholm finns ingen plats färggrannare än Skansen. Detta är en levande utföringsform av svensk kultur och historia, som du kan röra med dina händer. På Skans territorium finns ett café, hus i nationell stil, smedja, bageri, glasverkare. Totalt 150 hus och egendomar från XVIII-XX århundraden. Besökare kan också besöka djurparken där djur lever under naturliga förhållanden.

Upptäck egna smultronställen i Sverige

Det bästa sättet att uppleva Sverige på och hitta egna platser man kan få som favoriter är att packa en husbil eller husvagn och bege sig ut på vägarna. Ta dig från norr till söder eller tvärtom. Sväng av på de små vägarna och hitta dina egna bästa platser i Sverige!

 

Noen fakta om Sverige, för turister. Sveriges huvudstad kallas ett stadsmuseum. Och inte utan anledning. Att komma runt alla museer i Stockholm är inte så lätt. Var och en av dem är speciell.