Hur använder man torktumlaren?

En torktumlare hjälper dig att få klart tvätten och torka kläderna snabbare, men om du gör något fel kan kläderna krympa eller slitas ut i onödan. Du som läser detta har köpt en ny torktumlare, men är osäker på hur man använder den, vad symbolerna betyder och vad man inte får stoppa i torktumlaren. Här kommer en komplett guide från Cleanipedia med svar på alla dessa frågor och mer därtill.

Vad betyder symbolerna på torktumlaren?

Om man inte vet vad symbolerna betyder så är det i princip omöjligt att gissa, så här kommer en enkel förklaring, inklusive i bildformat. En kvadrat med en cirkel betyder att plagget kan torktumlas, medan samma symbol överkryssad betyder att plagget inte får torktumlas. Om cirkeln har en prick så ska plagget torktumlas på låg värme, medan två prickar motsvarar medelvärme och tre prickar betyder hög värme. En helt svart cirkel betyder att plagget kan torktumlas, fast endast utan värme.

Torktumlare symboler

En kvadrat med en halvcirkel högst upp betyder att plagget ska hängtorkas, till exempel på en tvättlina. Tre streck i kvadraten betyder drip-dry, vilket är symbolen på plagg som inte blir skrynkliga när de hängtorkar. Plantorka betyder att plagget ska ligga platt medan det torkar, gärna på en handduk. Tre streck i det övre vänstra hörnet av kvadraten betyder att plagget är ljuskänsligt och ska torkas i skuggan.

Vad ska aldrig torktumlas?

Det finns klädesplagg som aldrig ska torktumlas, vilket främst gäller för ömtåliga plagg och material, såsom silke, stickat, samt kläder som endast får kemtvättas. Även många elastiska plagg håller längre och mår bättre av att inte torktumlas. Det gäller till exempel spandex, strumpbyxor, tights och badkläder. Titta efter torksymbolerna om du är osäker. Behåar och kläder med paljetter, strass, etc. bör plantorkas på en handduk, med bra ventilering i rummet.

Vad kan man torktumla på hög värme?

Det går snabbare att torka ju högre värme och ju mindre kläder det är i torktumlaren, men det är inte alla kläder som tål värmen. Kläder som inte är så ömtåliga kan torktumlas på hög effekt, inklusive bomullskläder, jeans, handdukar, badlakan, tjocktröjor och så vidare. Om du verkligen måste torka något snabbt kan du dessutom slänga in en torr handduk med dina blöta kläder, så går det ännu fortare. Kläder som bara behöver friskas till och slätas ut för att bli av med skrynklor kan torktumlas på låg värme.

Så använder du en torktumlare

Efter att du har tvättat kläderna så bör du låta dem torka lite innan du stoppar in dem i torktumlaren. Sortera kläderna efter torktemperaturen som behövs och undvik helst att stoppa in en tjock, dyngblöt handduk tillsammans med tunna tröjor eller toppar. Överfyll inte torktumlaren, utan följ den rekommenderade mängden kläder, vilket anges i kilo. Fyller du lite under den rekommenderade mängden torkar kläderna snabbare. Se till att alla fickor är tomma och blixtlåsen är stängda. Använd rätt temperatur och torktid, du kanske får prova dig fram för att hitta den perfekta inställningen, men när du väl vet blir tvätten en barnlek.

Så väljer du rätt torktumlare

Det finns massvis av olika modeller av torktumlare från många olika tillverkare, som Bosch, Miele, Siemens, AEG, Samsung och Electrolux, men vilken är bäst egentligen? När du väljer torktumlare så bör du ta en kondenstorktumlare med en kapacitet som passar ditt behov och så hög energiklass som möjligt, för att minska den årliga energiförbrukningen. Titta gärna efter en modell värmepumpsteknologi, eftersom det minskar elförbrukningen rejält, men de flesta modellerna i energiklass A++ eller A+++ har värmepump.

Om du har särskilda behov, till exempel om du har många ömtåliga plagg så kan du hitta modeller med särskilda skonsamma torkprogram som till och med kan torka ullplagg utan att förstöra eller krympa dem. Det kan även vara värt att tänka på ljudnivån, särskilt om torktumlaren står i ett öppet rum.

Jämför hur bra olika modeller är genom att titta på test-resultat, recensioner och omdömen. Det finns väldigt bra tillgångar på nätet, så du enkelt kan hitta torktumlare som har vunnit bäst i test och bäst köp. Kom ihåg att energiförbrukningen och torkkapaciteten är viktigast att titta på. Här kommer en checklista för torkningen:

  • En fyrkant med en cirkel betyder att plagget kan torktumlas
  • Ett stort kryss över symbolen betyder att det inte kan torktumlas
  • Sortera kläderna efter temperatur och tjocklek/hur blöta de är
  • Överfyll inte torktumlaren och kom ihåg att tömma fickorna

Lycka till med tvätten! Med vänliga hälsningar /Testmaster