Innebörden av 3pl och 4pl-logistik

Alla verksamheter som på något sätt behöver hantera ett flöde av varor, både ta emot och skicka iväg, är beroende av ett lager och smarta transportlösningar. Alltså en plats där alla paket kan förvaras och ett sätt att enkelt att sköta logistiken med transportföretagen. Det som kan skilja sig mellan dessa verksamheter är dock om det finns plats för ett eget lager eller om det sköts externt och om man själv har kontakt med transportföretagen eller om man överlåter det till någon annan.

Kombinera 3pl logistik med 4pl logistik

För många kan logistik- och varuhantering innebära tid som det egentligen inte finns utrymme för. Det kanske heller inte är möjligt att anställa personer enbart för detta, eller så befinner man sig i startgroparna av sin verksamhet och inte riktigt vågar investera i ett eget lager ännu. Då är det ett utmärkt alternativ att ta hjälp av så kallad 3pl, eller tredjepartslogistik som det betyder. Det är en lösning där ett externt företag erbjuder dig ett lager och tar emot, skickar och packar ihop alla dina ordrar. För en ännu mer komplett logistiklösning kan du sedan kontakta ett företag som erbjuder fjärdepartslogistik online.

Arbetar du med import och distribution av varor kan du helt enkelt outsourca verksamhetens hela logistikflöde till externa företag. Företag som erbjuder 3pl tar alltså hand om själva lagerlokalen och varuhanteringen, men med 4pl får du istället hjälp att jämföra och kopplas samman med de ledande transportörerna. 4pl logistik har alltså inte något med ditt lager eller dina varor att göra, men sköter allt jobb och kommunikation med själva transportföretagen. Du slipper då hålla koll på att allt flyter på som det ska eller kontakta transportören om något skulle hända längsmed vägen. Detta sköter fjärdepartsföretaget, medan du kan fokusera på kärnverksamheten och driva ditt företag framåt.

3pl och 4pl logistik i Sverige ger dig en komplett lösning

Genom att kombinera både 3pl och 4pl logistik i Sverige har du möjlighet att få skräddarsydda lösningar presenterade som passar just din verksamhet. På så sätt finns det stora möjligheter att effektivisera hela processen och öka produktionen. I och med att de externa aktörernas fokus är att ta hand om andra verksamheters lagerhantering och att förenkla logistiken för dig kan du känna dig trygg med att få den bästa lösningen efter dina förutsättningar. De företag som arbetar med 4pl logistik har dessutom ett otroligt brett nätverk med möjlighet att avtala om kostnadseffektiva lösningar, vilket gör att det kan bli otroligt lönsamt i det långa loppet.

Kika runt på nätet för att hitta de bästa företagen som erbjuder 3pl och 4pl i Sverige och dra nytta av de många fördelarna med att outsourca både lager och kontakt med fraktbolag. Titta gärna på Google, men uteslut inte dagstidningar med fokus på logistik och teknik.