Så köper du en begagnad bil billigare

Köp bil i tre steg

Om du är ute efter att köpa en begagnad bil bör du först och främst dela upp köpet i tre nivåer eller tre steg. Följer du dessa tre steg så bör du kunna köpa en begagnad bil som är billigare och bättre än om du avstår från dessa steg.

Steg ett – bilen och värderingen

I steg ett är det såklart huvudpunkt att se över vilken bil man är ute efter att inhandla och där se över vilket pris du är villig att lägga på just den typen av bil. När du sett ut en eller flera bilar som du finner ett intresse i bör du ta reda på hur mycket den bilen är värd. Detta kan du göra genom att ta fram en bilvärdering från sajter som bilpriser.se eller autouncle.se. Där får du fram ett relativt bra värde att utgå ifrån när du sedan skall föreslå ett pris till en säljare. Om du köper bil av en privatperson bör man ha i åtanke att dessa säljare mycket ofta övervärderar sitt fordon så det är bra att ta fram ett eget pris man är nöjd med att betala och pruta.

Steg två – kontroll av fordon och ägare

I steg två, bör man kontrollera bilen i fråga man är intresserad av. Ett smart sätt är att ta reda på fordonsfakta och historik från de tjänster som erbjuder detta gratis på internet. Några sådana tjänster är bland annat biluppgifter.se och carfax.se där du kan ta fram all möjlig typ av fordonsinformation från ett flertalet svenska bilregister och andra former av register som tillhandahåller denna information om bilar och andra fordon.

När du har den grundläggande informationen skall du såklart se över bilen rent fysiskt. Saknar du kunskap om bilar, så bör du låta en verkstad sköta den fysiska kontrollen eftersom det kan vara svårt för en lekman att se skador och fel som kan behöva ordnas. Det kan kosta mycket pengar att åtgärda fel på en begagnad bil!

Steg tre – köp och finansiering

I steg tre skall man se över finansieringen av bilen. Är det ett dyrare fordon kanske det är möjligt att man kan ta ett billån eller ett privat blancolån som kan användas till inköp av en begagnad bil. Ett billån är utformat så att du lämnar bilen som säkerhet för lånet och lägger en kontantinsats själv. Med ett privatlån behöver du ingen kontantinsats och ställer ej bilen som säkerhet för lånet. Dock brukar dessa lån ha något högre kostnader och ränta.