Skaffa en hobby!

Att göra något för sakens skull är vad en hobby handlar om. Det går att tjäna pengar på en hobby, men den riktiga belöningen får man av känslan att ha åstadkommit något, vare sig det är att virka ett par sockor, snickra en träpall eller bygga ett snyggt saltvattenakvarium. Det kan vara ett sätt att få vara i fred, eller ett sätt att träffa nya människor. Det kan vara ett tidsfördriv eller en passion. Vissa hobbys är bra för att zona ut och har nästan en meditativ verkan, medan andra kräver full koncentration.

Hade du intressen som barn eller tonåring som har hamnat på efterkälken? Kanske finns det ett instrument du vill lära dig att spela? Vill du bli bakmästare eller ha världens största samling av antika fingerborgar? Det finns oändliga alternativ, så du kan välja en hobby efter vad som kommer att ha störst positiv inverkan på ditt liv.

Behöver du röra på dig mer eller vill du bara koppla av från vardagsstressen? Vill du kunna tjäna pengar på din hobby, eller bara göra något du gillar? Om du redan har fritidsaktiviteter så kanske du kan göra dem till fullfjädrade hobbys utan svårigheter. Här kommer några exempel på roliga, mångsidiga hobbys!

Odla eget

Att ha en liten trädgård där man odlar egna grönsaker, kryddor eller bara blommor är en väldigt tillfredställande syssla. När man blandar sin första sallad med hemodlade tomater så smakar den underbart. Om man inte har tid eller plats för fullskalig odling så kan man nöja sig med en liten blomlåda där man odlar ett par olika örter, körsbärstomater, chilifrukter och andra småsaker. Skötseln är förhållandevis enkel och resultatet är smakrikt! När det är färdigodlat är det dags att laga maten.

Matlagning

Matlagning ses ofta inte som en hobby, utan en syssla, men så behöver det inte vara! Allt som krävs för att göra matlagningen mer intressant är att prova nya saker och utmana sig själv. Testa nya recept, gör egen korv, använd hemodlade ingredienser och bjud in vänner på middag när du har lyckats med något.

Pyssel

Det finns hur mycket pyssel som helst att göra, vilket dessutom kan vara väldigt roligt och givande. Det är bara att googla ”DIY” så hittar man tiotusentals idéer att prova på. Scrapbooking är ett roligt alternativ till en vanlig dagbok, där man samlar bilder och klenoder från sitt vardagsliv för att få minnen att se tillbaka på. Du kan börja med en pysselbok som ger dig många olika saker att prova på, så kan du ta reda på vilket slags pysslande som passar dig.

Virka, sticka och sy

Förr i världen kunde nästan alla göra och laga sina egna kläder – varför inte du med? Att sticka och virka är dessutom väldigt meditativt när man väl har lärt sig att göra det utan att tänka. Det går att göra samtidigt som man sitter i andra tankar, ser på TV eller lyssnar på ljudböcker och i slutändan får man ett fysiskt resultat.

Spel

Att spela spel är en populär fritidssyssla. Det finns TV-spel, datorspel, sällskapsspel och spel om pengar. Om du vill ha en social hobby så kan brädspel vara ett utmärkt sätt att fördriva tiden, särskilt de mer komplicerade brädspelen som kräver en del kunskap för att spelas. Det är kul och utmanande att gröta in sig i ett nytt brädspel tillsammans med ett par vänner.

Sport

Många av oss har stillasittande jobb och spenderar fritiden framför Netflix, så en hobby som involverar lite rörelse är välkommet. Det måste inte vara en flåsig sport för att räknas, det kan vara allt från skogspromenader till yoga eller klättring. Det behöver inte ta lång tid heller – 30 minuter rörelse om dagen kan vara nog för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med över 30%.

Släktforskning

Om ingen annan i din familj redan har gjort en utförlig släktforskning så kan det vara ett väldigt fascinerande ämne att ge sig in i. Man hittar ofta intressanta personer i släkten och vem vet, kanske du är släkt med en känd person ur historien eller avlägsen släkting till en kontemporär kändis? Det finns många bra verktyg och resurser att ta del av på nätet.

Fiske

Att fiska är en utmärkt hobby för den som gillar vatten och naturen. Det kan börja som en liten hobby och bli till en hel livsstil, där semestrar och dylikt utformas kring fiskandet. Kombineras till fördel med vandring, camping och andra aktiviteter. Gå in på djupet med flugfiske genom att göra egna flugor och testa vilka som fungerar bäst.

Fotografering

I eran av sociala medier är nästan alla fotografer, men det går alltid att ta det till nästa steg! Kombinera fotointresset med långa promenader så får du motion på samma gång. Om du startar en fotoblogg kanske den dessutom blir populär nog att dra in en extra slant vid sidan om. Ta en fotokurs och lär dig att redigera bilderna för att få ut så mycket som möjligt av dem.

Sätt mål

Nästan oavsett vilken slags hobby du väljer så är det bra att sätta upp mål för den. Låt säga att du väljer att spela gitarr. Vill du bara spela lite för skojs skull? Vill du spela på din dotters bröllop? Vill du starta eller gå med i ett band? Vill du bli musiker på heltid? Beroende på dina mål kan du behöva investera mer eller mindre tid i din hobby och med tydliga mål vet du var i processen du är. Om du vill lära dig att teckna så kanske en färdig serietidning är målet.

Våga prova nya saker

Bara för att du aldrig har gjort något betyder det inte att du inte kan göra det. Hur ska du kunna hitta nästa brinnande intresse om du inte provar på olika saker? Det är lätt att bli bekväm med sina rutiner, men då slutar man också att utvecklas. Om du har provat så vet du i alla fall säkert om du gillar en viss hobby eller inte. Ge inte upp bara för att det är svårare än du hade trott – det blir bara mer tillfredsställande att lyckas i slutändan!