Tips för bättre munhygien – Tandläkare i Malmö

Att ta hand om sina tänder är en självklarhet för de allra flesta. Den tandvård du utför hemma är mycket bra för att förebygga problem och ett måste för att ha en god munhygien.  Dock är kunskapen om hur man på bästa sätt tar hand om sina tänder ofta begränsad.

 

I det här inlägget kan du läsa om flera olika tips och råd från din privattandläkare i Malmö som gör att dina tänder och din munhälsa kommer att tacka dig.

Ta hand om tänderna hemma

Varje gång vi äter något med kolhydrater (socker) så utsätts tänderna för en syraattack. Syraattacken håller på i ungefär 30 minuter efter att vi slutat äta. Därför är det bra att låta tänderna vila och återhämta sig. En bra regel är att låta tänderna vila i minst 2 timmar mellan måltid och fika eller mellanmål och att låta bli att småäta i så stor utsträckning som möjligt.

Tandborstning

I stort sett alla borstar tänderna 2 gånger om dagen. Vad många missar är att borsta i minst 2 minuter vid varje tillfälle samt byta tandborste ungefär var tredje månad, även om den ser fräsch ut. Att borsta för hårt är också ett vanligt misstag som faktiskt kan slita ut emaljen på tänderna.

Tandtråd

Eftersom tandborsten inte kommer åt mellan tänderna är det viktigt att använda tandtråd för att göra rent även där. Att göra rent mellan tänderna gör att matrester och bakterier inte fastnar. Dessa bakterier bildar plack som in sin tur bildar tandsten. Vill du förebygga tandsten är tandtråd bästa alternativet.

Regelbundna tandläkarbesök

Att regelbundet besöka sin tandläkare lönar sig i längden. Vuxna som med jämna mellanrum besöker tandläkaren har mindre problem med karies och har fler tänder kvar när de kommer upp i högre ålder. Därför är det viktigt att faktiskt se till att gå till din tandläkare i Malmö privat när du blir kallad alternativt boka tid med jämna mellanrum. Om du behöver gå till tandläkaren varje år, vartannat, eller var tredje år kommer du och din tandläkare i Malmö överens om. Om dina tänder mår bra räcker det ofta att gå till en tandhygienist för att se över tandhälsan och ta bort eventuell tandsten.

Kontakta din tandläkare i Malmö för att boka tid redan idag!