Vilka regler gäller för vårdkläder?

Vanliga “fritidskläder” tvättas i princip alltid i 40° eller i värsta fall 30°. Har plaggen några fläckar kan man använda fläcklösarspray eller gnida in fläcken med galltvål. I de flesta fall blir kläderna rena. Men även om de ser rena ut för ögat är det inte helt säkert att de är fria från eventuella smittämnen.

Kläder som används inom vården måste tvättas så att de garanterat är fria från smittämnen. Socialstyrelsens regler styr vad som gäller för tvätt av vårdkläder. Det är alltså ett krav att de ska tåla tvätt i minst 60°. Förutom kravet på att tåla tvätt i 60° ska kläderna vara kortärmade och bytas minst dagligen. Reglerna säger inget om vem som ska tvätta kläderna men vårdgivaren har ansvar att reglerna följs. Många som jobbar inom hemtjänsten köper sina egna kläder (med eller utan bidrag från arbetsgivaren). Köper man kläderna själv är det vanligt att man även tvättar kläderna hemma. Det är då viktigt att ombytet från fritidskläder till vårdkläder och vice versa sker på arbetet och inte i hemmet. De smutsiga vårdkläderna bör fraktas hem i en försluten plastpåse och tvättas direkt. Förutom att det är viktigt att kläderna är rena från smittämnen ska man inte underskatta vikten av att man ger ett seriösare intryck om man har rena och välvårdade kläder.

Hur kläderna ser ut är det vårdgivaren som bestämmer. Socialstyrelsens föreskrifter säger inget om färg eller form på kläderna. I gruppbostäder är det viktigt att arbetskläderna inte gör att vårdinrättningen inte känns som en instutition. Jeans och t-shirt går tex bra att använda så länge de klarar tvättkraven.

Vårdkläder kan köpas i en mängd olika webbutiker. Det svenska klädmärket Kanel Textil säljer egendesignade vårdkläder anpassade för svenska förhållanden och håller en klassisk tidlös stil. Webbutiken finns på kaneltextil.se.

Skyddskläder
När vanliga vårdkläder inte räcker kan skyddskläder behövas. Det kan vara om det finns risk att arbetskläderna förorenas genom direktkontakt med en persons kroppsvätskor eller annat biologiskt material.

Varför måste vårdkläder ha korta ärmar?
Inom vård och omsorg är det väldigt viktigt med en korrekt handhygien och kortärmade kläder gör det lättare att upprätthålla hygienen. Långärmade plagg som kavlas upp är inte tillåtet eftersom det finns risk att ärmarna glider ner.