raychel-sanner-QMT9sUm6yPE-unsplash

De 10 dödligaste tornados i historien

Tornado är ett av de mest kraftfulla och destruktiva naturfenomenen på jorden. Dessa snurrande luftpelare kan orsaka förödande skador på hem, byggnader och hela samhällen. Medan tromber kan uppstå var som helst i världen, är vissa regioner mer utsatta för dem än andra.

Till skillnad från närsidan, som alltid är vänd mot jorden, är månens mörka sida aldrig synlig från vår planet. Faktum är att första gången människor såg månens mörka sida var 1959,

när den sovjetiska rymdfarkosten Luna 3 tog bilder av den under sin förbiflygning. Sedan dess har vi lärt oss mycket om denna gåtfulla region, men det finns fortfarande mycket att avslöja.

Så vad vet vi om månens mörka sida? Nåväl, en sak vi vet säkert är att det faktiskt inte är mörkt. Den får lika mycket solljus som den närmaste sidan, men dess brist på atmosfär gör att temperaturfluktuationerna är mycket större.

Under måndagen kan temperaturen nå upp till 253 grader Fahrenheit (123 grader Celsius), medan den på natten sjunker till -243 grader Fahrenheit (-153 grader Celsius).

En annan sak vi vet är att den mörka sidan av månen är mycket mer robust och bergig än den närmaste sidan. Detta beror delvis på att närsidan har stora bassänger fyllda med lava, som har planat ut terrängen.

Den mörka sidan, å andra sidan, har färre av dessa bassänger och är därför tyngre kraterad och bergig.