Samsung Galaxy S24 Ultra Recension: En kraftfull men dyr mästare

Inledning

Galaxy S24 Ultra är inte bara en telefon; den är en teknologisk kraftpaket. Samsung har återigen fyllt den med toppmoderna hårdvarufunktioner och banbrytande AI-funktioner, vilket gör den till en enhet värd att överväga. Men det höga priset och de verkliga höjdpunkterna som är något orelaterade till AI-komponenterna kan väcka frågetecken.

Strålande Display och Utmärkt Kamera System

Enheten har en skärm som utmärker sig vid utomhusanvändning i starkt ljus, vilket sätter en ny standard. Kamera-systemet är bland de bästa och har en imponerande porträttläge. Den inbyggda stylusen förbättrar användarupplevelsen och ger en sofistikerad metod för att skapa listor och anteckningar. Skärmskydd och skal är alltid bra att ha monterat på alla telefoner. Här finns skal till din Galaxy S4 Ultra.

Imponerande AI-funktioner

Vissa AI-funktioner sticker verkligen ut, som levande översättning för telefonsamtal som kan vara mycket användbar för någon som gör många samtal på ett obekant språk. Röstanmälningsammanfattningar är förvånansvärt bra och utmanar min älskade Pixel Recorder. Att göra vilken video som helst till slow motion är bara ren nöje. Är resultaten alltid fantastiska? Nej, men de är vanligtvis underhållande.

Batteriprestanda och Skärmdesign

Batteriprestanda är bara ok, och trots att jag uppskattar den nya platta skärmdesignen lämnar den vassa kanter som kan vara obekväma i handen. Framför allt är Ultra dyr – nu med startpris på $1,299, en ökning med $100 från förra årets modell. Samsungs allt-i-allo-enhet är fortfarande den mest funktionsspäckade telefonen pengar kan köpa, men jag ser inte riktigt $100 extra i förbättringar, särskilt med tanke på att AI-funktionerna kommer att porteras till S23-serien i en framtida mjukvaruuppdatering.

Skärm, Batteri och Prestanda

Har du någonsin försökt använda din telefon i direkt solljus och sett den förvandlas till en spegel? Reflexioner studsar direkt av glaset, och det du försökte titta på blir plötsligt osynligt. Det är verkligen irriterande, även om det har blivit mindre av ett problem när OLED-skärmar har blivit ljusare de senaste åren. S24 Ultra går ett steg längre och introducerar en ny anti-glare-beläggning som gör ett fantastiskt jobb med att minska dessa reflexioner.

Den 6,8-tums skärmen når 2 600 nits i starkt ljus, vilket gör en verklig skillnad när du använder telefonen utomhus. Jag förberedde mig på att skärmen skulle vara svår att se i starkt solljus, så det var en verklig glädje att inse att jag kunde se skärmen nästan lika bra som inomhus. Det finns ett nytt Gorilla Glass Armor som skyddar skärmen och påstår sig vara mycket mer reptålig än tidigare versioner av Gorilla Glass. Det är svårt att bedöma på bara över en vecka av testning, men hittills, så bra.

Samsung följde Apples ledning när det gäller en annan skärmfunktion: att dimma tapeten på alltid-på-skärmen. Du kan också lägga till några widgets som fortsätter att visas på AOD även när telefonen är låst. Det är en rak kopia av Apple, och jag har inga problem med det eftersom jag längtar efter information och älskar widgets. Att svara på ”Vad är nästa på min kalender?” är lika enkelt som att titta på min telefon.

Alltid-på-skärmen är praktisk, men det verkar ta betydande påverkan på batteriprestanda. I slutet av varje dag jag testade det rapporterade diagnostik att det var ansvarigt för cirka 7 procent av mitt batteri under dagen. Övergripande sett är batteritiden på S24 Ultra inte fantastisk, men det är inte en katastrof på något sätt – på dagar med lätt användning kom jag till sängdags med cirka 50 procent kvar i tanken. Tyngre dagar med närmare fem timmar av skärmtid sänkte batteriet på min testenhet till 30 procent. Ärligt talat är det ungefär genomsnittet för en flaggskeppstelefon dessa dagar, och jag önskar att prestandan var lite bättre över hela linjen.

I vilket fall som helst kommer många människor klara en hel dag på S24 Ultra utan problem, även om det är värt att komma ihåg att din körsträcka kommer att minska över tid när batteriet åldras. Om du är en kraftanvändare – som jag misstänker att många som är intresserade av denna telefon är – kan du behöva en eftermiddagsladdning för att undvika batteriångest på sena dagen.

Det finns 45W trådbunden och 15W trådlös Qi-laddning tillgänglig, men ingen Qi2, vilket är en riktig besvikelse. Om du vill leva det MagSafe-livet med S24 Ultra måste du plocka upp ett tredjeparts magnetfodral – använd bara inte stylusen med en magnetisk tillbehör ansluten – och en MagSafe-kompatibel (inte MagSafe eller Qi2) laddare.

Prestanda och Design

S24 Ultra är utrustad med Snapdragon 8 Gen 3-chipset oavsett var du köper den – en skillnad jämfört med S24 och S24 Plus som utanför USA levereras med Exynos-chip. Prestandan på Ultra imponerar, och med 12 GB RAM klarar den allt utan problem och överhettas inte under användning.

Det är den första Ultra-modellen med en platt skärm, vilket elimineras risken för oavsiktlig beröring av den böjda kanten med S Pen. Den titanfinishen är elegant, men telefonen förblir stor och tung. Skarpa hörn kan göra den obekväm i handen, och för att undvika det kan övervägande av ett fodral vara klokt.

Programvara och AI

S24-serien levereras med One UI 6.1, Samsungs anpassning av Android 14. Även om det är en lätt uppdatering, är det fortfarande belastat med några irriterande egenskaper, inklusive push-meddelanden och oanvändbara proprietära appar. Men goda nyheter är att Samsung lovar sju års operativsystemuppgraderingar och säkerhetsuppdateringar.

Galaxy AI, trots sin imponerande samling funktioner, känns inte som en enhetlig uppsättning verktyg. Live-översättning är imponerande, men det kan vara otåligt och ibland missar nyanser. Automatiska anteckningar och rösttranskriptioner är användbara men behöver källamaterialskontroll. Circle to Search, en Google Lens-liknande funktion, erbjuder enkelhet men har begränsad nytta för detaljerad information.

Kamera och Bildkvalitet

S24 Ultra har en imponerande uppsättning kameror, inklusive en huvudkamera på 200 megapixlar. En ändring jämfört med S23 Ultra är att den tidigare 10x-linsen bytts ut mot en 5x-lins med en större sensor. Trots vissa kromatiska aberrationer vid 10x-zoom, är övergången logisk och ger mer praktisk användning. Bildkvaliteten och HDR-stödet imponerar, och Ultra HDR ger livliga bilder som kan laddas upp på Instagram.

Generativ AI redigeringar erbjuder användbara verktyg för att justera bilder och videor. Objektval och redigering av bakgrund kan vara övertygande men kräver internetanslutning och tålamod. Slow-motion AI-videor är imponerande för enklare ämnen men tappar kvalitet med ökad komplexitet.

Summering och Prisöverväganden

S24 Ultra erbjuder enastående funktioner som stor skärm, S Pen och kraftfull prestanda. Trots det höga priset känns värdet något obalanserat jämfört med S24 och S24 Plus, som delar många av de avancerade funktionerna. En extra satsning på mindre framträdande områden som batteritid eller vikt och komfort hade varit välkommen.

Sammanfattningsvis är Galaxy S24 Ultra en imponerande telefon, men den höga prislappen gör att den står i skuggan av vissa kompromisser. En extraordinär enhet, men det finns en känsla av att den kunde ha erbjudit något extra för priset.

Photo by Kawal Dhillon on Unsplash.