Rykten om iPhone 16: Allt vi vet hittills

Inledning

Ryktet om iPhone 16 och iPhone 16 Pro svämmar över – vi är redan nyfikna på hur den kommer att skilja sig från iPhone 15.

De nästa generations telefonerna förväntas nå butikshyllorna i september 2024, men vi hör redan viskningar om en telefon som vi inte kommer att se förrän nästa år.

Även om det är tidiga dagar hör vi redan rykten om en RAM-ökning för iPhone 16 och iPhone 16 Plus-modellerna. iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max får däremot troligtvis imponerande uppgraderingar av kamerorna som kan förtrolla. Här är en sammanställning av allt vi vet hittills om nästa års iPhone 16-serie.

iPhone 16 releasedatum

Releasedatumet för iPhone 16 förväntas vara i september nästa år. Efter att Apple har haft sin storslagna evenemang där de visar upp nästa generations telefoner, brukar iPhones vanligtvis skickas ut ungefär en vecka eller två senare. Historiskt sett har Apple avvikit från detta mönster på grund av rapporterade produktionshinder (till exempel leveransproblem). Till exempel skickades iPhone 12 och iPhone 14 Plus ut i oktober, men de avtäcktes vanligtvis någon gång under första halvan av september varje år.

iPhone 16 Design

Låt oss fördjupa oss i den kanske viktigaste aspekten av iPhone:s design: skärmen. Det har inte skett några betydande förändringar av skärmstorlekarna sedan iPhone 12, men enligt pålitlige läckan Unknownz21 kommer de övre modellerna av iPhone 16 att vara något mer otympliga i händerna.

Skärmstorlekar

iPhone 16 Pro förväntas ha en skärm på 6,3 tum medan iPhone 16 Pro Max kommer att ha en panel på 6,9 tum. Du undrar kanske, ”Vad sägs om iPhone 16 och iPhone 16 Plus? Kommer de också att få en ökning av skärmstorleken?” Svaret är troligtvis nej. De lägre modellerna förväntas ha samma skärmstorlekar som sina föregångare.

iPhone 15 Skärmstorlekar

 • iPhone 15 – 6,1 tum
 • iPhone 15 Plus – 6,7 tum
 • iPhone 15 Pro – 6,1 tum
 • iPhone 15 Pro Max – 6,7 tum

iPhone 16 Skärmstorlekar (ryktade)

 • iPhone 16 – 6,1 tum
 • iPhone 16 Plus – 6,7 tum
 • iPhone 16 Pro – 6,3 tum
 • iPhone 16 Pro Max – 6,9 tum

Ross Young, en välkänd displayanalytiker och Apple-läckare, var den första som påstod att iPhone 16 Pro-modellerna kommer att ha större skärmar.

Dock angav han något olika siffror: 6,2 tum och 6,8 tum. Vad kan vara orsaken till olikheten? Enligt MacRumors beror det ”troligtvis på skillnaden mellan den faktiska skärmområdet och det synliga skärmområdet.”

En annan ryktad detalj är att iPhone 16 och iPhone 16 Plus fortsätter att ha 60 Hz uppdateringsfrekvens på skärmarna. Detta är något nedslående jämfört med andra telefoner på marknaden som åtminstone har 90 Hz skärmar, vilket gör navigeringen genom gränssnittet smidigare och mer sömlös.

Åtgärdsknapp

En rapport från MacRumors påstår att varje modell i iPhone 16-serien kommer att ha en Åtgärdsknapp – inte bara iPhone 15 Pro-varianterna. Åtgärdsknappen på nuvarande iPhone 15 Pro-modeller kan programmeras för att starta olika appar och funktioner, inklusive ficklampa, kamera, tyst läge, röstanteckning, fokus, förstoringsglas, översättning (kommer till iOS 17.2) och olika tillgänglighetsfunktioner.

När iPhone 16 släpps säger ryktet att Apple kommer att lägga till mer funktionalitet till Åtgärdsknappen.

Åtgärdsknapp

Åtgärdsknappen var mycket omtalad för iPhone 15-serien, men enligt MacRumors och The Information kommer en ny Fångstknapp att vara en av de största försäljningsargumenten för iPhone 16. Rapporterat placerad strax under strömknappen är Fångstknappen en kamerafokuserad funktion som kan göra följande:

 • Zooma in och ut på foton/videor med svepgester
 • Låter användare fokusera på motiv
 • Aktiverar slutarknappen

Även om MacRumors och The Information båda är överens om att Apple testar en ”fångstknapp” på iPhone 16, är de inte överens om det är en mekanisk knapp eller en kapacitiv sådan. MacRumors säger att det är det senare, men Information hävdar att det är båda delarna.

Solid-state knappar

Apple planerade enligt uppgift att introducera Solid-state knappar med iPhone 15 Pro-modellerna, men istället fick vi en anpassningsbar Åtgärdsknapp. För de oinvigda är knappar av faststånd inte egentligen knappar – de är paneler som har haptisk feedback som simulerar riktiga knapptryckningar (tänk på iPhone SE-seriens hemknapp). På plusidan är inte knapparna av faststånd helt ur bilden. Enligt den respekterade Apple-läckaren och analytikern Ming-Chi Kuo arbetar Apple med att introducera knappar av faststånd på iPhone 16 Pro-modellerna istället.

Kuo tillade att dessa knappar av faststånd kommer att lägga till två ytterligare Taptic Engines, vilket kommer att bidra till mer påtaglig feedback för användarna. (Om detta är sant kommer antalet Taptic Engines i iPhone 16 att öka till tre – upp från ett.)

Enligt en ledtråd från Weibo (via MacRumors) kommer Åtgärdsknappen på iPhone 16 Pro att vara en knapp av faststånd och sitta i nivå med chassit. För att ge plats för denna förändring kommer Apple enligt uppgift att flytta mmWave-antennen till vänster om iPhone 16 Pro istället för till höger. Denna Weibo-ledtråd kommer från en läckare med smeknamnet ”Instant Digital,” en informator som enligt MacRumors rapporteras ha en träffsäker track record.

iPhone 16 AI-Driven Siri

iPhone 16 förväntas ha en Siri som drivs av artificiell intelligens (AI).

Med andra ord mognar Siri till en mer sofistikerad digital assistent. Enligt Kuo innebär detta att Siri kommer att introducera ny hårdvara till iPhone 16, inklusive uppdaterade mikrofoner med bättre vattenbeständighet och en förbättrad signal-till-brusförhållande.

iPhone 16 Kameror

Apple introducerade en ny zoomlins med en ”tetra-prism”-design på iPhone 15 Pro Max, vilket helt enkelt innebär att ingenjörerna hittade ett sätt att ”vecka” kameran så att den fortfarande har telefotoegenskaper utan att ta för mycket plats. Denna nya kamera ökar Pro Max:s optiska zoom från 3x till 5x.

Enligt Digital Chat Station (DCS), en informationsläckare på den kinesiska sociala medieplattformen Weibo, kommer både iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max att få den nya tetra-prism-telefotokameran.

DCS tillade också att iPhone 16 Pro Max specifikt kommer att få sensorn Sony IMX903, en uppgradering från sensorn Sony IMX803. Detta innebär att iPhone 16 Pro Max:s vidvinkellins kommer att ha en större sensors storlek, vilket möjliggör mer ljusinsamling för bättre foton och videor under dåliga ljusförhållanden.

Enligt Jeff Pu, en teknisk analytiker från Haitong International Securities (ett investeringsföretag i Hongkong), får även vidvinkellinserna en uppgradering. Pu hävdar att iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max kommer att ha en 48-megapixels vidvinkellins med bättre ljusinsamling. Kamera-prestanda i svagare ljusmiljöer bör därmed förbättras. Som det är nu har iPhone 15 Pro-modellerna en 12 MP vidvinkellins.

Vidvinkellinsen är perfekt för att ta landskapsbilder och låter dig fånga mer omgivning. Men jämfört med huvudkameran tenderar vidvinkellinsen att leverera en lätt minskning av skärpa och tydlighet. Om detta rykte är sant kan den nya 48-megapixels vidvinkellinsen mildra denna mindre brist.

Slutligen hävdar Ming-Chi Kuo att Apple kommer att uppgradera bakkamerorna på iPhone 16 Pro-modellerna och introducera en staplad design. Vad kommer en staplad design att göra? Enligt Apple Insider ökar det ljusupptaget och ger ett bredare dynamiskt omfång, så Night Mode bör få en trevlig förstärkning.

iPhone 16 Specifikationer

iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max är utrustade med 8 GB RAM medan de lägre modellerna, iPhone 15 och iPhone 15 Pro Max, är fast med sina föregångares 6 GB RAM. Om detta gör dig besviken, oroa dig inte. Enligt Pu förväntas iPhone 16 och iPhone 16 Plus också gå med i 8 GB RAM-trenden.

Lagring

Enligt kontoaggregatorn ”yeux1122” från Naver, en koreansk blogg, kommer iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max att erbjuda alternativ som har 2 TB lagringsutrymme.

Det är dubbelt så mycket som den nuvarande max lagringskapaciteten för iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max.

Chipset

De senaste åren har Apple följt trenden att placera föregående års chip i de två instegsmodellerna medan Pro-modellerna, Pro och Pro Max, får chippet från den nya generationen. Till exempel fick iPhone 15 och iPhone 15 Plus A16 Bionic-chippet, samma som i iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Men iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max fick den nya A17 Pro-chippet.

Om detta mönster fortsätter bör iPhone 16 och iPhone 16 Plus få A17 Pro medan iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max får A18-chipp. Pu antydde att det är så det blir för iPhone 16-serien och indikerade att A17 Pro rapporteras vara mindre effektiv. Med andra ord kan iPhone 16-modellerna som är utrustade med detta chip få en påverkan på batteritiden. Detta beror på att nästa generations chip kommer att erbjuda enorma prestandavinster på bekostnad av energieffektivitet.

Emellertid berättar ett annat rykte en annan historia.

Enligt ett påstått läckage av iOS 18-koden från MacRumors kommer hela iPhone 16-serien att få en A18-chip. Det finns dock en chans att Apple kommer att använda ett ”Pro”-identifieringsnamn för att skilja mellan standard- och Pro-modellerna (till exempel A18-chip och A18 Pro).

iPhone 16 Pro-modellerna kommer också enligt uppgift att stödja Wi-Fi 7 (nuvarande modeller stödjer Wi-Fi 6E). Wi-Fi 7 bör erbjuda snabba överföringshastigheter som överstiger 40 Gbps, fyrdubblingen av vad Wi-Fi 6E kan göra.

Enligt Pu (via 9to5Mac) kommer iPhone 16 Pro att levereras med Qualcomms Snapdragon X75-modem, som kan nå en 5G-nedladdningshastighet på upp till 7,5 Gbps.

 

Photo by blocks on Unsplash