Kör inte bil och skicka textmeddelanden samtidigt – Det är så ovärt!

Varje år dör 6000 personer.

En undersökning i USA visar att ca 6000 personer dör varje år relaterat till bilkörning och sms. Liknande undersökningar görs i Sverige just nu. Förare distraheras genom att prata eller skicka sms på mobiltelefoner och uppskattningsvis omkom 16.000 personer mellan 2001-2007. Uppskattningen är en av de första vetenskapliga försöken att kvantifiera hur många människor som har dött i olyckor som orsakats särskilt av mobiltelefon som distraktion. Ett ett växande antal av dessa förare är under 30.

”Våra resultat tyder på att den senaste och snabba ökningar i sms volymer har resulterat i ytterligare tusentals dödsolyckor i USA,” Fernando Wilson och Jim Stimpson vid University of North Texas Health Science Center skrev i American Journal of Public Health. Wilson och Stimpson använde uppgifter om dödsolyckor i trafiken från varje stat. De fick rapporter från National Highway Traffic Safety Administration om dödsfall hänförliga till distraherad körning.

”Sedan ungefär 2001-2002, har sms och text kommunikationen ökat med flera hundra procent,” Sa Wilson i en telefonintervju. Under 2002 har 1 miljon sms skickas varje månad; Detta steg till 110 miljoner år 2008.

Bara att tala i en mobiltelefon kan distrahera en förare och flera studier har visat att även med en handsfree-enhet blir föraren distraherad. Men Wilson berättar vidare att användarnas så kallade smarta telefoner som ger e-post, facebook, tinder, instagram och andra apptillgångar tar problemet till en ny nivå. Vi kommer att se en ökning av mobiltelefonrelaterade olyckor tyvärr..