Sökmotoroptimering – en central del i ditt företags marknadsföring

I Sverige görs flera miljoner googlingar varje dag. Google är idag ett av världens största företag och hjärtat i deras verksamhet är just deras kraftfulla sökmotor. Vi har vant oss med att svaret på de flesta frågor finns där och det gör att antalet google-sökningar ökar hela tiden. Om du i din verksamhet vill synas på första sidan i sökmotorn med en produkt eller en tjänst måste du på olika sätt även berätta det för google. För ett antal år sedan räckte det nästan med att göra en schysst hemsida för att synas i toppen. Nu för tiden krävs en strategi och ett långsiktigt arbete för att ta sig dit. Åtminstone på mer konkurrensutsatta sökord. Nedan tänkte jag dela med mig av några tips på vad du bör tänka på för att på sikt kunna klättra i sökresultaten.

Varför är det bra att sökmotoroptimera sin hemsida?

En anledning till att man bör sökmotoroptimera sin hemsida är att man vill att den ska dyka upp i ett så relevant sammanhang som möjligt i sökmotorn. Detta bidrar till att besökaren känner att han hittat det han sökt efter när han väljer att besöka en hemsida. Om man säljer reservdelar till motorcyklar vill man så klart att folk som söker efter sådana produkter ska besöka sin sida. Då gäller det alltså att försöka synas på sökord som har med det att göra och inte på något irrelevant sökord för de produkterna.

Optimering on-page

Om du har en hemsida som du vill få trafik till från Google ska du börja med att se över vilka sökord som kan vara passande att ranka på för det du säljer. Du bör även se efter så att de sökorden har mycket sökningar. Det finns lite olika program du kan använda för det men Googles ”sökordsplanerare” fungerar fortfarande rätt okej för detta ändamål.

När du kommit fram till ett antal ord måste du börja med att jobba med din on-page-optimering. Alltså med content på din hemsida. Google har på senare tid börjat ta mer och mer hänsyn till den delen så därför är det viktigt att ha mycket och kvalitativt content. Content kan vara allt från statisk text till rörliga videos. Google älskar text så börja med det och när du skriver den så försöker du nämna sökordet ett antal gånger i både rubriker och brödtext. Dock inte för ofta för det kan uppfattas som spammigt och blir dessutom jobbigt att läsa för besökaren. Bygg sedan på med bilder som du alt-taggar och annan relevant information.

Sökmotoroptimering – ingen sprint

Sökmotoroptimering kan vara frustrerande om man ser kortsiktigt på det. Innan man börjar ska man således vara medveten om att sökmotoroptimering inte är någon sprint, tvärtom är det långsiktigt arbete som gäller. Det stora resultaten kommer sällan direkt utan det kan ibland ta år innan man når det mål man satte i början.

När man har kommit en bit på vägen med sitt on-page-arbete är det bra att tänka över och lägga upp strategier för sin off-page-optimering. I det steget handlar det om att skaffa länkar till sin hemsida från så relevanta hemsidor som möjligt. Säljer du reservdelar till motorcyklar vill du ha länkar från sidor som handlar om det helt enkelt. Det finns olika sätt att jobba för att få länkar men det viktigaste är att inte gå för fort fram. Gör man det finns nämligen risken att ens hemsida plockas bort från sökmotorn. Google upptäcker nämligen manipulerade länkar som ser allt för onaturliga ut.

Det finns många byråer som hjälper företag med sin sökmotoroptimering. De flesta av dessa är belägna i Stockholm. Om du vill sticka ut och istället ta hjälp med din sökmotoroptimering från en Norrländsk byrå så rekommenderar jag den nystartade byrån Seombie från Skellefteå. Den består av två grabbar som arbetar hårt med både SEO och SEM. Tänk på relevansen, sätt långsiktiga mål och arbeta hårt. Det är vad sökmotoroptimering handlar om.

Fredrik och Arvid driver ett antal olika projekt inom digital marknadsföring och SEO på sidan av sina anställningar. Tillsammans har de skrivit ett antal olika artiklar inom såväl marknadsföring, e-handel som ekonomi. De är yrkesverksamma inom ekonomibranschen samt verksamhetsutveckling och har ett brinnande intresse för rock´n roll.