seo-verktyg

De bästa SEO-verktygen 2023

När marknaden fullkomligt kryllar av olika SEO-verktyg kan det vara svårt att som användare att hitta rätt i djungeln. För att lyckas med din sökmotoroptimering krävs det egentligen inte några dyra eller några SEO-verktyg alls. Men de underlättar arbetet enormt och sparar en hel del tid. Men det gäller att välja klokt och köra på det som funkar bäst för dig. Här listar vi ett antal SEO-verktyg – vissa gratis och vissa betalda – som kan hjälpa dig att få din hemsida att synas bättre i Googles sökresultat. Vi använder själva dessa verktyg dagligen.

 

Google Search Console

Google Search console (GSC)är Googles egna verktyg som ger dig en bra överblick av hur din hemsida mår. Google search Console är ett måste om du vill bättra på din SEO och se resultat. I GSC kan du bl.a se:

  • teknisk information om din hemsida
  • Se vilka av dina sidor som är indexerade på Google
  • Se information om din hemsida har strukturerad data implementerad
  • Se vilka sökord din hemsida rankar på samt på vilken position
  • Hur hög eller låg din Click Through Rate (CTR) är för sökfraser och enskilda sidor
  • Vilka andra hemsidor som länkar till dig

Google Search Console är helt gratis att använda.

 

Semrush

Semrush är ett heltäckande verktyg som får anses vara marknadsledande. I SemRush kan du följa din SEO-kampanj och få teknisk data om din sajt samt göra sökorddsanalyser och mycket mer. Med en av världens största databaser kan du göra ordentliga konkurrentanalyser för att se hur väl dina konkurrenter står sig för vissa sakfraser och vart de får sina länkar från.

Surfer SEO

Surfer är ett mycket användbart verktyg som hjälper dig att optimera innehållet på din sajt. I Surfer kan du analysera sökresultaten för enskilda sökord för att se hur de bästa sidorna i sökresultaten presterar när det gäller antalet länkar, vilka termer som används och mycket annat. I Surfer kan du även skriva dina egna texter och optimera dem direkt i deras redigerare och få ett ”score” i relation till de bästa sidorna i sökresultaten.

Nightwatch

Nightwatch är en riktigt bra s.k. ”ranktracker” som hjälper dig hålla koll på rankingen för dina sökord och sökfraser. Verktyget är väldigt lättanvänt och överskådligt har har enligt oss väldigt pålitliga data. I Nightwatch har du även möjlighet att bevaka lokala sökord – främst för dig som har ett företag och kunder i din geografiska närhet. En bra och viktig funktion är integrationen med Google Search console och Google Analytics.

Detailed

Detailed är till skillnad från övriga verktyg på denna lista inte ett renodlat verktyg utan ett Chrome-plugin. Verktyget är helt gratis och kan snabbt ge dig en översikt över olika SEO-parametrar på en hemsida. Saker som titel, metabeskrivning, sitemap, rubrikstrukturer, strukturerad data, interna länkar – allt detta och mer kan du se genom en knapptryckning. Det är mycket användbart om man vill spana på konkurrenter eller snabbt se om nåt inte stämmer. Finns till Chrome och Firefox. Rekommenderas varmt!

Slutsats

Denna lista är på intet sätt uttömmande utan kan ses som ett urval av en stor mängd verktyg och ger en bra grund att stå på. De täcker allt från sökordsanalyser, optimering av innehåll, analys av din tekniska SEO och möjligheten att följa dina rankings på olika sökord.

Om du behöver hjälp med att optimera din hemsida eller vill ha fler tips & råd om SEO eller WordPress kan du alltid höra av dig till oss på Digitunist.

Digitunist är en digital webb- och SEO-byrå som hjälper små och medelstora företag att öka sin digitala närvaro genom snygga och sökmotoroptimerade hemsidor.