Darknet – Det gömda internet

Tänk dig ett helt anonymt internet med krypterad trafik där du är helt omöjlig att spåra. The Onion Routing Project eller som det förkortas ”TOR” utvecklades av amerikansk militär för att skydda statens kommunikation. Numera är Tor open-source och utvecklas av användarna. När du gör en sökning på Google kan du få en uppskattning av internets storlek. Det du hittar när du du gör sökningar via vanliga sökmotorer är endast en bråkdel av hela internet. Det finns ett dolt internet som heter Darknet och i den här artikeln kommer via att visa dig hur du kommer åt det!

Surfa på Darknet

För att kunna surfa helt säkert via Tor bör du kryptera den data du skickar via en egen proxy eller vpn. Nog för att Tor i sig bollar omkring data mellan användare som pingbollar i en uppsjö av olika krypterade lager så skadar det inte att kryptera den data du skickar. Genom att surfa via Tor och kryptera den data du skickar blir du helt omöjlig att spåra. Det finns ingen risk med att installera Tor men du ska ha klart för dig att Darknet stundvis är en otrevlig plats att vara på. Det finns sidor som säljer olagliga tjänster, produkter och som visar olagliga saker. Du måste vara väl medveten om allt på Darknet inte är lagligt innan du ger dig in på djupt vatten.

darknet2

Sidor på Darknet använder .onion istället för det vi är vana att se som tex: .se .com .net .org. För att hitta en sida du letar efter så finns sökmotorer på Darknet precis som på ”vanliga” internet. Ett par sådana sökmotorer heter DuckDuckGo & Torch där dina sökningar inte är spårbara. För att hitta gömda hemsidor så måste du leta dig fram till ett dataregister med tor-adresser som endast är nåbara via Tor webbläsaren.

Några saker att tänka på när du surfar via Tor ute på Darknet:

  • Ladda inte ned någonting. Om du använder dig av ett torrent program så kan det finns spårningskoder i filerna du laddar ned som gör att du blir sårbar.
  • Inaktivera java-script. Det finns kriminella personer kan tänkas vilja spåra dig och det undviks genom att inaktivera java-script.
  • Tänk efter vad du vill uppnå med ditt surfande. Den säkraste Darknet katalogen är TOR biblioteket så det är bra att börja därifrån.

Anslut till Darknet via 3 steg

    • Ladda ned en VPN som krypterar den data du skickar. Det finns många att välja mellan och sök fram en via Google som passar dina behov.
    • Ladda ned Tor Browser
    • Öppna Tor och börja surfa.

För att komma åt hemliga sidor behöver du hitta ett forum eller en hemsida som listar .onion sidor. Det kan du hitta genom att söka via någon av sökmotorerna som finns tillgängliga via Tor. Som vi påpekade tidigare så finns det en hel del otrevliga saker på Darknet så tänk på att surfa försiktigt och med det i åtanke.

Det finns ett stort antal sidor som används av kriminella personer som exempelvis en Amazon-kopia där du kan handla droger, vapen och annat olagligt. Även fast du är anonym via Tor kanske det rent moraliskt sett inte är att rekommendera ett besök på någon av de kriminella sidor som existerar. Ibland kan det vara oundvikligt när man surfar på Tor att inte surfa förbi något man inte vill se. Det är därför vi berättar så tydligt vi kan om riskerna som finns på Darknet.

 

Avslutande ord & summering

Darknet är en farlig men spännande plats att vara på. Du är helt anonym och kan uttrycka dina åsikter helt fritt, det ger en känsla av frihet. Du har makten att köpa vad du vill och göra vad du vill och som ni förstår är det på både gott och ont. Att följa Svenska lagar och regler är en självklarhet. With great power comes great responsibility!