Hur du skriver en bra artikel

Skriva en artikel

En artikel är en direkt konversation med läsaren. Vilken målgrupp riktar sig artikeln mot? Artikeln bör anpassas till din läsare t.e.x, eleverna på en skola, företag eller personer som är intresserade av sport. Allt du skriver måste tala till läsaren och engagera deras intresse redan från första meningen.

Om du går in på en nyhetssida idag kommer du att bombarderas med artiklar som har tilltänkta rubriker som drar in läsaren. Det kallas ”klickbete” som många författare använder för att locka in dig till att läsa deras artikel. Du måste tänka som en journalist när du skriver din artikel. Gör din artikel lättläst genom att dela upp den med rubriker och stycken, du vill ju hålla kvar läsaren hela vägen till slutet av artikeln.

En längre artikel får fler läsare och är mer delningsvänlig. Statistiskt sett delas längre artiklar oftare än korta artiklar i sociala medier. En lång artikel rankas bättre av Google och kommer automatiskt få fler läsare och därmed får du fler besökare till din hemsida via artikeln. Artiklar som innehåller fler än 2000 ord ska enligt Google rankas högre än artiklar med under 2000 ord. Tänk på att skriva artiklar med samma kvalitet rakt igenom. Kasta inte in en massa ord bara för att du ska nå upp till 2000 st.

 

SEO vänlig artikel

Här listar vi några saker att tänka på när du skriver din artikel. Allt för att den ska synas så bra som möjligt på internet och få fler läsare.

  • Skriv en bra rubrik som beskriver din artikel och lockar läsaren.
  • Använd h1, h2 och h3 rubriker.
  • En artikel med bilder möjliggör alt taggar som bör finnas med.
  • Ditt sökord bör finnas med i fet stil eller kursiv stil.
  • En artikel med fler ord rankar oftast bättre än en artikel med få ord.
  • Få med en länk i artikeltexten så läsaren kan följa den till din hemsida.

Försök skriva din artikel så att den har ett delningsvärde och länka till din egen artikel via sociala medier. En guide är ett bra exempel på en artikel som har ett delningsvärde. Säljer du robotgräsklippare kan du skriva en guide om hur man enklast installerar den till exempel.

Vad lockar dig?

Tänk på vad som lockat dig att läsa artiklar de senaste dagarna, var det rubrikerna? Läste du klart artikeln så var den förmodligen bra skriven eller väldigt intressant. Ta med dig det när du själv sätter igång att börja skriva. Tänk på hur du kan intressera läsaren precis som du vart intresserad. Bilder är alltid bra att ha med i din artikel som visar upp produkten eller symboliserar ditt företag, det är större chans att hålla kvar läsaren om du har bilder med. Ännu bättre är att ha videoklipp då det engagerar besökaren under längre tid och håller kvar besökaren inne på din artikel. En längre exponering av ditt budskap gör att kunden minns just din produkt eller ditt företag. Filmklipp och bilder är andra sätt att ranka på via Google bildsök och videosök och du har ännu större chans att locka besökare.

Hitta sätt att dela din artikel. Exempel kan vara via sociala medier, bloggar, din egen hemsida, skriva en annan artikel som länkar till den första artikeln, dela med vänner och bekanta. Ju större spridning ju fler besök kommer den att få.