10 av de nyttigaste grönsakerna du kan äta

Personer som äter grönsaker regelbundet i sin diet har en reducerad risk att drabbas av olika sjukdomar. De innehåller dussintal av viktig näring såsom fibrer, vitaminer, kalium och folsyra. Genom att äta grönsaker regelbundet bygger du upp ditt immunförsvar som kämpar mot cancer, hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Så vilka är de allra nyttigaste grönsakerna du ska äta? Läs vidare så ska jag berätta.

 

Att äta grönsaker ger dig följande fördelar:

Näringen i grönsaker är vitala för hälsan och underhållnigen av din kropp.

Att äta en diet rikt på grönsaker reducerar risken att drabbas av sjukdomar.

Enligt livsmedelsverket rekommenderas att du äter 500 g av grönsaker (och frukt) varje dag, baserat på hur många kalorier du får i dig.

*Noterbart är att enligt forskning kommer enbart 2 av 10 svenskar upp i mängden 500 g grönsaker dagligen.

 

10 av de nyttigaste grönsakerna du kan äta

LÖK

Du får ut mest av denna cancer kämpande grönsaks antioxidanter genom att äta den rå. Genom att tillaga lök på hög värme reduceras ämnen som försvarar mot lung och prostata cancer. Men tillagad lök är givetvis bättre än ingen lök! Testa att kombinera!

ÄRTOR

Små till växten men stora i nyttighet. Enligt studier så ska ett dagligt intag av ärtor tillsammans med andra baljväxter minska risken för magcancer. Ärtor i påse är perfekt att ha i frysen!

PAPRIKA

Paprika är det femte C-vitaminrikaste livsmedlet och hjälper dig att slåss mot hjärtsjukdomar. Också bra för intag av vitamin B-6 och fibrer.

BROCCOLI

Broccoli är full av antioxidanter som kämpar mot cancer. Studier har visat att om du äter broccoli regelbundet varje vecka så halveras chansen att du ska drabbas av cancer, tillskillnad mot de som sällan äter dom.

SPENAT

Innehåller A-, C- och E-vitamin, men spenat är även känt för sitt järn- och magnesium innehåll. Använd den gärna rå för att behålla mest näringsämnen.

GRÖNKÅL

Enligt många experter ”världens nyttigaste grönsak”. Grönkål rekommenderas mot bröstcancer och har de högsta vitaminnivåerna av alla grönsaker i kålfamiljen. Grönkål är som mest hälsosam när den tillagas genom ångning.

TOMAT

Även en frukt, men tomaten serveras ofta som en grönsak. De är inte bara fulla av vitaminer, utan håller  även vårt blodtryck i schack och bidrar till att minska antalet fria radikaler i vår kropp.

BRYSSELKÅL

Den här runda gröna grönsaken är speciellt viktig för gravida kvinnor för att de är packade med B-vitamin. Grönsaken innehåller även vitamin C och -K, såväl som fibrer och omega 3.

RÖDBETOR

Rödbetor är fullproppade med vitamin-K, som minskar dina chanser att få typ 2 diabetes. Men släng inte bladen! Dessa blad har mest näring av hela grönsaken.

VATTENKRASSE

Denna peppriga grönsak kan förvandla vilken rätt som helst till att bli näringsrik. Den är särskilt rik på vitamin A, C och K och andra antioxidanter som är bra för dig.

 

Besök gärna min blogg.

Har du andra grönsaker du tycker ska vara med på listan? Skriv gärna en kommentar!

Entreprenör med en passion för att hjälpa andra. Jag tror att alla är kapabla till så mycket mer än vad man tror!