Så väljer du stilren konst till dina väggar

Heminredning bliver ett allt mera populärt område, att intressera sig lite extra för. Inspirations och -gör det själv -program på TV, inredningsartiklar i tidningar och magasin… Vi översvämmas helt enkelt med möjligheter att dyrka intresset. Men ofta glömmer man i dessa något som är väldigt viktigt för helheten. Nämligen väggarna och eventuella tavlor eller annan konst.  För en lyckad heminredning med stil, så bör helheten fungera. Här följer därför ett par tips för dig som skall skaffa tavlor till väggarna i dit stilfulla hem.

Färger och Färgteman

Det är viktigt att färger och färgteman passar in i inredningen. Om du har färgstarka möbler och eller pyntprylar, eller andra färgstarka inslag i inredningen, så är det extra viktigt. I de fallen rekommenderas nedtonade färger och teman på väggarna och tavlor. Det kan eventuellt vara svartvita foton eller tryckta motiv. Om inredningen däremot är tidlös och nedtonad, så kan färgstarka tavlor ge det extra liv som rummet behöver. Här är det dock fortfarande viktigt att man tänker på att färgerna och teman passar mellan olika tavlor. Här kan man med fördel använda grupptavlor eller målade motiv i teman, så som t.ex. bilar eller djurtema. För livfulla och kraftiga färger rekommenderas oljemålningar. Om det skall vara nedtonat däremot, så passar det oftast bättre med tryckta eller tecknade motiv i gråskala.

Typ av ramar och storlek

Storleken har betydning, eftersom för stora tavlor antingen fyller för mycket i rummet, och ibland får väggen att se oharmonisk ut. För små tavlor ger en känsla av tomhet. Men även storleksförhållande mellan olika tavlor på samma vägg har betydning för helhetsintrycket. Om tavlorna har olika storlekar bör man vara noggrann med hur de placeras i förhållande till varandra Här kan man eventuellt ta hjälp av ”det gyllene snittet” dvs. proportionen 1.6. Exempelvis 1 tavla är 1 meter bred, nästa är 1,6 meter bred, osv. Till sist så är det viktigt att ramarna är av samma typ och färger, om det är flera tavlor på en och samma vägg. Om man har olika stil och färger på ramarna kan det lätt se stökigt och ogenomtänkt ut.

Fönster och dörrar, proportioner och ljusinfall

På samma sätt som att proportionerna skall passa mellan olika tavlor, så skall de även harmoniera med eventuella fönster och dörrar. Hur stor del av väggen som upptas av dörrar och väggar är ofta avgörande för hur många, och hur stora, tavlor som är lämpligt att pryda väggen med. Dessutom kan man överväga hur ljusinfallet är, när man väljer motiv och storlek på ramar. Det kan t.ex. vara viktigt om man väljer en ram med glas framför motivet, och om motivet er mörkt. I det fallet kommer det att fungera nästan som en spegel, om solen lyser rakt in på tavlan. Lycka till med din inredning!

På Galleri Mynewart.se har de ett stort urval av tavlor för alla smaker, samtidigt som de har priser som alla ska kunna ha råd med.