manakish, libanesisk pizza

Manakish är libanesisk pizza/bröd som man brukar servera till frukost. Det vanligaste man har på toppen är zaatar kryddblandning eller ost, men man kan även göra med tomat och kött.
Jag har gjort min ost topping lite extra speciell genom att blanda olika ostar och tillsätta pytte lite zaatar och resultatet blev super bra! Självklart går de lika bra att använda enbart vanlig ost :)
Detta receptet ger ca 15st manakish.
Ingredienser ca 15st:
0,75 dl socker
2 msk jäst
4,75 dl fingervarm mjölk
4,75 dl mjöl (ev mer)
 
Lite salt
1 dl olja
7 dl mjöl
Zaatar topping:
Zaatar kryddmix
Olivolja
Lite sumak
(Använd dubbelt så mycket zaatar som olivolja, t.ex. 5 dl zaatar och 2,5dl olivolja).
Ost topping:
Riven ost
Smulad feta ost
Pytte lite zaatar kryddmix
Förbered ugnen och sätt värmen på 225 grader. Låt en plåt vara inne i ugnen medans du värmer den, så du kan baka bröden på den varma plåten när det är dags.
Sumak, zaatar och olivolja
 
Börja med att blanda första delen utav degen. Blanda fingervarm mjölk med jäst, socker och mjölet (4,75 dl). Rör om noga. Smeten kommer se väldigt kletig ut men det ska den göra. Täck över med plastfolie och låt den stå i 10minuter.
Börja sen göra resten utav degen när den första är färdig. Tillsätt alltså mjölket (7dl) och oljan, tillsätt mera mjöl om de behövs. Knåda noga tills du har en smidig och fin deg.
Skär degen i 15lika stora delar och forma till bollar. Täck över med en ren bakhandduk eller plastfolie och låt dom jäsa ca 30minuter.
Under tiden kan du börja göra toppingen. Blanda zaatar och olivolja i en skål, tillsätt lite sumak (använd dubbelt så mycket zaatar som olivolja). Riv ost i en annan skål och tillsätt lite smulad feta ost och pytte lite zaatar krydda, blanda noga.
Färdig ost/zaatar topping
 
Rulla ut varje boll och forma till en rund form. Lägg på vilken topping som du nu vill ha, men lämna ca 1cm på kanterna. Tryck ner toppingen lite med fingrarna så den verkligen fastnar i degen.
Ta ut den varma plåten ur ugnen, lägg på en bakplåtspapper och lägg på bröden så många det får plats åt gången. Låt dom vara i mitten av ugnen tills kanterna börjar bubbla och dom får en fin gyllene färg.
Ta bort bröden och lägg dom på ett bakgaller övertäckta med en bakhandduk. Fortsätt sedan med resten utav bröden och lägg på den topping som du vill ha.