Ute efter ett gott mousserande vin? Nedan följer 5 tips som gör valet lite enklare

Så fort det vankas ett extra festligt tillfälle eller när det är dags att fira någon lite extra är det hög tid att plocka fram ett gott mousserande vin. Känner du att du fastnat i samma gamla flaska och behöver lite inspiration för att hitta nya sorter mousserande vin kommer här 5 tips som gör sökandet lite enklare. 

Lär dig att läsa av etiketten 

En sak som tar dig en god bit på vägen i jakten på det perfekta mousserande vinet är att lära dig att läsa flaskans etikett. Kanske har du tidigare inte lagt särskilt mycket fokus vid denna utan endast valt flaska efter hur den ser ut och vad du testat tidigare. Genom att veta vad de olika beteckningarna betyder kan du dock få fram mycket om hur vinet smakar och om det kan vara ett mousserande vin för dig.

Anpassa ditt mousserande vin efter maten

Ett gott mousserande vin är en klassiker till exempelvis lätta sallader och bufféer, men faktum är att du kan matcha drycken med en mängd andra måltider. Ska du till exempel lägga några smarriga skaldjur på grillen kan ett mousserande vin med bas av pinot noir passa utmärkt och planerar du att bjuda på en kryddig bit kyckling hjälper ett glas med sött mousserande att balansera smakerna. Mousserande vin är också gott i drink och fungerar som bas i bland annat Hugo och Bellini.

Ha en vinprovarkväll

För att hitta dina absoluta favoriter bland mousserande vin är ett utmärkt tips att bjuda in vänner eller familj på en vinprovarkväll. Be alla ta med sig en flaska så att ni tillsammans kan smaka och betygsätta de olika sorterna för att vid kvällens slut utse en vinnare.

Ta hjälp av proffsen

Oavsett om du ska hitta ett mousserande vin som passar i drink, till en speciell maträtt eller att bara dricka som som det är kommer personalen på Systembolaget kunna hjälpa dig att hitta rätt. Känner du dig osäker är det alltså bra att be om tips och råd från någon som verkligen kan och på så sätt enklare hitta rätt i djungeln av bubblor. 

Gör efterforskningar på nätet

Vill du lära dig mer om mousserande vin på egen hand kan du såklart även kika runt på internet. Läs på om olika druvor och tillverkare på återförsäljarnas webbplatser för att skapa dig en uppfattning om hur de skiljer sig åt och vilka typer av viner som kan tänkas falla dig i smaken. Att vara påläst gör det dessutom enklare att veta vad du ska titta efter när det väl är dags att göra en beställning. Lycka till!