Var medveten om den effektiva räntan när du lånar

Varför är det viktigt att vara säker på vad ens effektiva ränta blir när man lånar pengar? Jo, den effektiva räntan ökar exponentiellt med tiden, vilket betyder att den stiger snabbare och snabbare ju längre tid som går. Det är därför A och O att vara medveten om vad den maximala effektiva räntan kan bli när man ansöker om ett lån och vad den effektiva räntan är under lånets låneperiod. Hur kan man räkna ut den effektiva räntan själv, kanske man nu frågar sig? Jo, nedan förklaras detta.

Hur räknar man ut den effektiva räntan?

Man kan räkna ut den effektiva räntan på flera olika sätt. Ett sätt är att använda sig utav en lånekalkylator. Dessa kan hittas t ex hos HittaSMSLån.com till exempel och med hjälp av dessa kan man själv räkna ut vad den effektiva räntan blir under lånets gång. På så sätt kan man slippa överraskningar.

Ett annat sätt är att vara medveten om vad den effektiva räntans formel är, och sedan räkna ut den manuellt med en miniräknare. Den effektiva räntans formel kan man även den hitta hos HittaSMSLån.com. Att kunna räkna ut den effektiva räntan själv är det överlägset bästa sättet att hålla sig informerad, för då är man inte beroende av någon tredje part heller, utan man kan enkelt klara sig själv och veta vad det är man lånar och vad lånevillkoren är.

Formeln för den effektiva räntan ser ut såhär:

Summa = Antal betalningar och utbetalningar/365

Nedan följer ett exempel på hur man kan räkna ut den effektiva räntan:

  • Första återbetalningen, månad 1: Aktuella betalningar och utbetalningar utryckt i delar av ett år = 30/365
  • Andra återbetalningen, månad 2:Aktuella betalningar och utbetalningar utryckt i delar av ett år = 60/365
  • Tredje återbetalningen, månad 3: Aktuella betalningar och utbetalningar utryckt i delar av ett år = 90/365

Och vid en månadskostnad om 2600 kronor så ser hela ekvationen ut såhär:

6 000 = 2 600/ (30/365) – 2 600/ (60/365) – 2 600/ (90/365) = 0

Den effektiva räntans faror

Det finns olika faror med en effektiv ränta som ”löper amok”. Om man inte kan betala tillbaka sitt lån i tid, så kan den effektiva räntan skjuta iväg och öka mer och mer, snabbare och snabbare – det kan leda till att man hamnar i den ökända ”Lyxfällan” och då sitter man där till slut, på TV, och försöker lösa sin situation. Det är därför oerhört viktigt att planera inför ett lån, och speciellt med den effektiva räntan, så man inte gör något man i framtiden kommer att ångra. Använd dig utav HittaSMSLån och var säker på att du vet vad du får när du lånar pengar nästa gång.

Slutord

HittaSMSLån är inte den ända sajten på internet som erbjuder verktyg som de som beskrivits i denna artikel, dock så är den populär då sidan är lätt att använda, rak på sak och hjälper användaren att komma i mål mycket snabbt. Det finns dock många andra sidor på nätet som gör samma sak, därför är det smart att Googla om HittaSMSLån inte löst ens problem. Låna aldrig utan att vara 100% säker – utan om en sida inte hjälper dig, så leta efter en annan. Det finns många och det är inte brist på hjälp, speciellt inte när du har internet i din ficka!

 

 

HittaSMSLån hjälper kunder att jämföra snabblån och hitta de absolut bästa lånevillkoren innan de skickar in sin låneansökan till utvald långivare.