Satsa hårt, men tänk taktiskt när du startar eget företag

Ungefär varannan svensk drömmer om att starta en egen verksamhet någon gång under sin livstid. Även om det är långt ifrån 50% av befolkningen som tar steget är det trots allt fler idag jämfört med tidigare som blir sin egen chef.

För de flesta innebär uppstarten väldigt mycket arbete och alla som vågat gå sin egen väg känner till att man måste var bredd att satsa det där lilla extra för att lyckas. I inledningsskedet är det inte ovanligt med arbetsdagar på 10-15 timmar per dag. Det är inte heller ovanligt med helgarbete. Även om en rejäl satsning mer eller mindre är en nödvändighet, är det minst lika viktigt att vara smart och tänka lite taktiskt så att man inte bränner alla andra broar.

Ett vanligt fel som många begår är att man säger upp sig från sitt arbete redan innan man vet om företaget kommer bära sig eller om man ens vet om livet som egenföretagare är något man trivs med i längden. Den uppenbara risken med att gå all-in och satsa allt på ett kort, är att man sätter onödig press på sig själv. Bättre är då att smyga igång företagandet samtidigt som man fortsätter att arbeta. Om tiden inte räcker till kan du gå ner lite i arbetstid till exempelvis 50% eller 75%. När den egna verksamheten sedan kommit igång på allvar kan du säga upp dig med gott samvete.

Något du däremot bör göra redan från början, är att se till så att ditt företag är ordentligt försäkrat. Det finns ett par självklara försäkringar ar att teckna. Börja betala omgående till A-kassan, så att du är garanterad ersättning om ditt projekt inte blir så lyckat som du hoppats på. Det finns även flera fackförbund för egenföretagare vilka kan erbjuda rättsligt stöd och inkomstförsäkring.

En vanlig missuppfattning är att den vanliga hemförsäkringen även gäller för den som bedriver enskild firma, detta stämmer emellertid inte. För att du skall vara skyddad i arbetet måste du teckna en särskild försäkring.

Företagsförsäkringar skyddar dig och ditt företag:

  • Din egendom
  • Om du drabbas av avbrott av olika slag
  • Om du förorsakar en olycka
  • Ger dig rättsskydd
  • Skyddar dig på resan
  • Ser till att du får hjälp vid krissituationer